"Да се публикуват без реакция имената на най-големите 500 вложители в банката (КТБ, б.р.) е активно мероприятие", заяви пред bTV бившият премиер Иван Костов.
Когато управлявахме, публикувахме имената на кредитните милионери, не на вложителите, каза той за сравнение.

Припомняме, името на бившия премиер се спряга за едно тези на вложители с преференциални депозити, които са ги трансформирали в нормални.

Според него със заглавия от типа "Толкова от ГЕРБ имат пари в банката, толкова от БСП и т.н." - едва ли не трябва да се създаде впечатление, че тези вложили са лоши хора, че богатите трябва да се мразят. Внушава се, че тези, които са си вложили парите в банката, са престъпници, коментира той.

"Булгартабак е с кредити от КТБ. В момента се управлява от лица, които са известни на широк кръг от хора. Прокуратурата не се заинтересува кой и как е станал собственик на Булгартабак", заяви още Костов.

Той даде пример, че сградата, където е централата на Корпоративна търговска банка на площад "Гарибалди" в София, е собственост на защитен свидетел. "Оказа се, че попадна в ръцете на защитен свидетел пред очите на българската прокуратура" - тя е чужда собственост вече. "Как става така, че прокуратурата позволява на своите защитени свидетели да придобиват - това е процесът на разграбване на банката", заяви Иван Костов.

По думите му Оманският фонд ще си вземе парите от банката, Цветан Василев - и той ще си вземе парите. „Държавата ще плаща. Тогава би станало много...", не довърши изречението Костов.

Според него става дума за стотици милиони, колкото е бил собственият капитал на КТБ. Това, което е вписано в загубите, трябва да бъде платено, ако фалитът е умишлен", прогнозира бившият премиер.

Запитан за конкретика Костов каза: "Не искам да коментирам - това не се поддава на коментар вече. Те обявиха квесторите за престъпници. Какво се случва, ако те са престъпници. Например, ако аз съм Оманския фонд и съдя България - тогава колко лошо и късогледо се получава да бъдат атакувани квесторите".

Бившият председател на ДСБ не пожела да влиза в детайли за фалита на КТБ. "Казах това, което имам да казвам", заяви той.

Костов бе уверен, че за КТБ ще се спори точно до деня, в който ще завърши делото в Европейския съд. "Има дело, което е заведено, това е страшната истина. Държавата да не прави грешни ходове, сега не плащате нищо", каза той в отговор на репликата на водещия - "Сега плащаме всички".

Помолен да назове най-голямата финансова измама в страната ни, той назова сделката на финансовия министър от НДСВ Милен Велчев по външния дълг на България - замяната на брейди облигации с редовни облигации. "Там държавата загуби огромни пари. Ако НДСВ и ДПС са били компетентни и почтени, ще си мълчат сега. Това (че сделката е най-голямата измама - б.р.), го казват и известни икономисти", защити думите си Костов.

Ръководителят на Лаборатория за анализ на риска в Нов български университет съобщи за два риска пред страната, посочени от неговия център.

"Единият риск е от пътнотранспортна грижа - рискът е да бъдат ранени 9000 души за година. Това води до инвалидизация, натоварване на здравната система", посочи примери той. В цифри това е над 2% от БВП около 1,7 млрд. лева. "Броят на жертвите се обърна и започна да расте след 2012-2013 г. Правим предложение за реформа на тази система", допълни бившият премиер.

Вторият огромен риск е, че на България се нанасят щети чрез завишаване на цените на внесения суров петрол. "Разликата е видима - 13,27%. Това е работа на група фирми от ОАО-Москва. Групата фирми практически не е използвала борсовите цени, когато е внасяла суровия петрол, завишила ги е. България внася между 4 и 7 млн. тона суров петрол, който струва около 4-6 млрд. лева", заяви Костов.

Той сравни петролната измама с незаконното изсичане на гори. "Вдигна се много шум за незаконната сеч - около 200 000 куб м дървесина са изсечени. По 20 лева да е разрешението за сеч, (в частни е 4 лева, даде пример той), това цялото е 1,5-2 млн. лева. Всички се изправиха на нокти. 200 000 незаконна сеч на 12 млн. куб метра прираст на българската гора годишно е нищо", смята той.

Иван Костов обърна внимание и на взетото решение за въвеждане на измервателни уреди и правените 2 ревизии на Лукойл, едната, по думите му, може би да замете следите.

Този въпрос увисна по сериозен начин, а става въпрос за огромни суми. Размерите са между 400 и 800 млн. до 1 млрд. лева", коментира още Костов.

Той определи като тежка задача да се направи прогноза дали кабинетът „Борисов" ще устои в сегашния си състав. По думите му обаче, ако продължи така, опозицията ще претърпи нови загуби на местните избори.