Новият граждански проект, чието създаване потвърди преди седмици президентът Георги Първанов, ще бъде обявен утре в НДК, в рамките на форум на тема "България - на другия ден".

Участниците ще обсъдят създаването на гражданско движение "Алтернатива за българско възраждане".

Президентът Георги Първанов ще участва в граждански форум на тема "България - на другия ден " по покана на Инициативната група за свикването на форума.

Сред имената в инициативната група са: кметът на Благоевград Костадин Паскалев, бившият депутат Борислав Китов, ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Григор Горчев, световният шампион по гимнастика Йордан Йовчев и олимпийският шампион по свободна борба Валентин Йорданов.

Освен тях в движението ще се включат и бившият председател на Организацията на евреите в България Емил Кало, бившият началник на Генералния щаб на армията, генерал Михо Михов и генерал Красимир Петров, бивш директор на Главна дирекция "Гранична полиция".

Поканени са 120 души, представители на различни гилдии. "Движението ще е гражданско, а не политическо и ще е заложено на позитивно мислещи хора", каза за "Хоризонт" Григор Горчев, който е в инициативната група.

За бъдещи политически и такива проекти лично аз не мога да коментирам - още не е стартирало новото движение. Но моята идея най-общо е, че трябва да се активира у нас самото гражданско общество. Трябва да се заложи на позитивно мислещи хора.

Движението няма да е алтернативно на настоящото управление на ГЕРБ. Още това движение не е станало факт, а се изсипаха толкова неща. Това е индикатор за политически зов, индикатор за негативните настроения на нацията.

Формата ще търси отговор на въпросите - защо е нужна алтернатива на България, каква е тя и какви са емоционалните цели, които могат да ни обединят.