За пръв път тази година милиони летуващи в ЕС ще бъдат защитени с всеобхватен набор от права на пътниците, независимо дали пътуват със самолет, влак, кораб или автобус.

Според проучвания обаче две трети от пътниците не са запознати с правата си. Ето защо Комисията стартира нова кампания, която да информира множеството хора, стягащи се за път това лято, за техните права на пътници и как да си ги потърсят, ако това е необходимо.

От 25 до 28 юни ще се проведат прояви за откриване на кампанията в Брюксел, Атина-Пирея и София, а във Варшава ще се проведе информационен ден за правата на пътуващите със самолет.

„Това лято за пръв път почиващите могат да пътуват в цяла Европа - от Лондон до Лисабон или Любляна - знаейки, че правата им на пътници са защитени от законодателството на ЕС, независимо от това за къде и с какъв обществен транспорт пътуват", заяви заместник-председателят, отговарящ за мобилността и транспорта, Сийм Калас.

По думите му обаче пътниците трябва да познават своите права, за да могат да се възползват от тях, а тази възможност да получат повече информация по въпроса ще им предостави именно настоящата кампания.

Тя ще продължи две години, като започва с привличащи вниманието плакати, които ще бъдат закачени по летища, пристанища, автогари и ЖП гари в цяла Европа. Брошури и онлайн информация ще бъдат достъпни на всички езици на ЕС.

Новата кампания е продължение на вече съществуващата, но ще бъде насочена по-специално към повишаване на осведомеността относно новите права на пътуващите с кораб и автобус.

Калас официално ще даде начало на новата кампания на Южна гара - Брюксел на 26 юни в 15:00 часа на щанда на Европейския потребителски център (пред информационно гише „Вътрешни линии"), след което ще се проведе среща със заинтересовани лица и журналисти в зала Salon de District (коловоз 22). Пътниците ще имат възможност да участват през целия ден в кратка викторина и да спечелят малки награди.

На проявите ще присъстват още държавният секретар по околната среда, енергетиката и мобилността Мелхиор Вателе, изпълнителният директор на холдинга на белгийската национална железопътна компания SNCB/NMBS Яни Хек, изпълнителният директор на Инфрабел, компанията отговаряща за белгийската железопътна инфраструктура, Люк Лалеман, изпълнителният директор на SNCB/NMBS Марк Десхемекер и изпълнителният директор на Общността на европейските железници Либор Лохман.

С три прояви през седмицата ще бъде отбелязано началото на кампанията и на други места в Европа:

• На пристанищния терминал Атина-Пирея: в четвъртък, 27 юни от 12:00 до 14:00 часа, с участието на Фотис Карамитсос, директор в Генерална дирекция „Мобилност и транспорт" на Комисията;
• В петък, 28 юни, от 10:00 до 15:00 часа, на Централна автогара - София;
• В петък, 28 юни, ще се проведе ден на правата на пътуващите със самолет на летището във Варшава с представители на Европейския потребителски център - публична проява от 10:00 до 16:00 часа и пресконференция от 11:00 до 13:00 часа.

В рамките на кампанията бе създаден уебсайт, включващ всички видове транспорт. Той е достъпен на всички официални езици на ЕС и ще дава подробна информация на пътниците за правата им.

Видеоматериали и плакати за кампанията, както и за повече информация, посетете сайта на Комисията „Права на пътниците в ЕС" - http://ec.europa.eu/transport/passengers/index_en.html.

Съществува и мобилно приложение за всички видове транспорт за четири мобилни платформи: iPhone и iPad, Android, Blackberry и Windows Phone 7. Приложението е достъпно на 22 от езиците на ЕС. За всеки евентуален проблем приложението ви информира какви са правата на пътниците и към кого да се обърнете, за да подадете жалба.

Оказа се, че ЕС е първото място в света, където съществува всеобхватен набор от права на пътниците за всички видове транспорт (въздушен, железопътен, воден и автобусен). Хубаво е гражданите да знаят повече за правата, които им дава законодателството на ЕС.