Президентът Първанов наложи вето върху Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Както и се очакваше държавният глава не е съгласен с новите разпоредби, свързани с годишните отпуски.
С тревога констатирам, че има разпоредби на закона, които засягат сериозно трудовите права на гражданите, нарушават техни конституционни права, както и международноправни задължения на българската държава.

Тези разпоредби не са присъщи на социална държава, каквато България трябва да бъде според Преамбюла на конституцията, се казва в мотивите, с които Първанов връща закона за преразглеждане.

По думите на президента с посочените разпоредби се отнема придобито до 31 декември 2011 г. от работниците и служителите право на отпуск - неговото реално упражняване и заместващото го парично обезщетение при прекратяване на трудовото, съответно служебното правоотношение.

Невъзможността за ползване на отпуски за времето до 2010 г. след 31 декември 2011 г. или за тяхното компенсиране при прекратяване на трудовото, съответно служебното правоотношение е недопустимо отнемане на придобити права, подчертава държавният глава.

Той уточнява, че това противоречи на чл. 57, ал. 1 от конституцията, която забранява отнемането на основните права на гражданите, каквото е правото на платен годишен отпуск по чл. 48, ал. 5 от конституцията.

Първанов коментира, че не е налице обявяване нито на война, нито на военно положение, нито на друго извънредно положение, при които чл. 57, ал. 3 от конституцията допуска временно ограничаване упражняването на тези права.

По този начин, според мотивите на Първанов, последиците на икономическата криза се възлагат неоснователно на икономически най-уязвимите - работниците и служителите и обикновените държавни служители.