Замразяват се приетите в петък спорни промени в пенсионната система. Това става ясно от информация, публикувана от лидера на ДСБ Радан Кънев във "Фейсбук".

Не искам да прибера парите на пенсионните фондове, уверява Горанов
Още...

До приемането на общо политическо решение, наредбата по приложението на спорните текстове няма да бъде издавана и те няма да произведат правно действие.
По пътя на прекия политически диалог ще вземем решенията за бъдещето на пенсионния модел и няма да допуснем влияние на ДПС върху политическата власт и финансовия сектор.

Това пише Кънев, изтъквайки, че днес е провел двучасова среща с премиера Борисов.

Постигнахме съгласие да проведем бързи вътрешнопартийни консултации в ГЕРБ и РБ, след което да проведем поредица от експертни консултации по повод пенсионния модел, пише Кънев.

По думите му, добре е още преди Нова година или в началото до януари да се стигне до общо политическо решение на управляващите партии и мнозинството.
Това решение ще гарантира сигурността на личните пенсионни спестявания и стабилността на финансовата система, в т.ч на частните и публичните пенсионни фондове, заявява Радан Кънев.

Припомняме, в петък с гласовете на ГЕРБ и ДПС бяха приети текстовете от бюджета на ДОО, които засягат пенсионните фондове. Според тях вече се дава избор на осигуряваните, родени след 1959 година, дали вноските им да отиват и в НОИ, и в частен пенсионен фонд - както е досега, или само в НОИ.
Новопостъпващите на работа пък трябва изрично да посочат, че искат пенсионен фонд, или парите им ще отиват само в НОИ.