Кметът на община Куклен Костадин Павлов е обвинен в подкуп, търговия с влияние, длъжностно престъпление и документни престъпления, съобщиха от Пловдивската окръжна прокуратура. Заедно с него е обвинена и собственичката на фирма Надежда Минчева, която се е опитвала чрез него да влияе на обществени поръчки за общината. И двамата са с мярка за неотклоненине "Парична гаранци" от по 4 хиляди лева.

Магистратите поясняват, че от април до 14  май 2013 г. в град Куклен, обл. Пловдив, кметът е приел чрез Ангел Ярев пари в размер на 3000 /три хиляди/ лева от Надежда Минчева.

Второто обвинение е, че по времето, когато е бил заместник-кмет на Община Куклен, докато е бил изпълняващ длъжността "Кмет на Община Куклен", съгласно решение № 207/31.08.2012 г на Общински съвет-Куклен, е извършил недопустими неща.

Той е отворил пликовете с ценовите оферти на участниците в обществена поръчка, запознал се е със съдържанието им, сверил ги е с ценовата оферта на "Надежда-2000" ЕООД, в обществена поръчка с предмет "Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение-гр. Куклен и за Домашен социален патронаж- гр. Куклен".

По този начин е искал да облагодетелства със 74 327 лева фирмата "Надежда-2000" ЕООД. Парите са стойността на едногодишен договор по обществена поръчка с предмет "Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение - гр. Куклен и за Домашен социален патронаж - гр. Куклен".

"От това действие са могли да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се в сериозно накърняване на авторитета и доверието в местната власт - престъпление чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1 от НК /длъжностно престъпление/", поясняват от прокуратурата.

Третото обвинение е за укриване на чужди документи-ценови предложения на "Надежда-2000" ЕООД-гр. Пловдив, внесени по обществена поръчка за доставка на храни за детската градина и за Социалния патронаж в града.

Целта е била да причини на фирмите "Петров комерс" ЕООД-гр. Пловдив, "ВВВ-Дистрибуция и логистика" ЕООД-гр. Асеновград и "ЕС ЕНД ДИ Корпорейшън" ЕООД-гр. Пловдив вреда и да набави за себе си и за "Надежда-2000" ЕООД-гр. Пловдив облага.

Четвъртото престъпление е за подкуп в размер на 1200 лева, приети от Надежда Минчева чрез Ангел Ярев. Те са взети, за да упражни влияние при определяне на изпълнител по договор за обществена поръчка от длъжностно лице-правоспособен юрист Айтен Салим, който е член на комисия за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка.

Петото прегрешение, станало известно на магистратите е, че на 10 юни 2014 г в гр. Куклен, обл. Пловдив, е скрил чужди документи. Това са ценови предложения на "Надежда-2000" ЕООД-гр. Пловдив, внесени от фирмата по "открита процедура" за доставка на храни за детската градина и за Домашния социален патронаж.

В този случай той цел да навреди на фирма "ЕС ЕНД ДИ Корпорейшън" ЕООД-гр. Пловдив, вреда и да набави за себе си и за "Надежда-2000" ЕООД-гр. Пловдив облага - престъпление по чл. 319 от НК /документно престъпление-укриване на документи/.

Собственичката на фирмата Надежда Минчева е обвинена в предлагане на подкуп на длъжностно лице и търговия с влияние.  Магистратите посочват двата случая - с дадените 3000 лева и последвалото "дарение" от 1200 лева за "убеждение" на членът на комисията.

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за престъпленията, в които Павлов е обвинен, е лишаване от свобода от три до петнадесет години, глоба до двадесет и пет хиляди лева, конфискация на до една втора от имуществото на виновния и лишаване от право да заема определена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

Надежда Минчева може да бъде лишена от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

Припомняме, кметът на Куклен бе арестуван заедно с Минчева на 20 август 2014 година.