Назначени са технико-документни експертизи срещу доктор Иван Вуцов, които трябва да докажат дали свидетелството му по кардиология е фалшифицирано от него самия или от друго лице. Това съобщи говорителят на Софийската районна прокуратура Стефан Милев пред БНР. И в двата случая обаче Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години.

След като радиото започна разследване по случая, доктор Иван Вуцов е в неплатен отпуск от Университетската болница „Професор Стоян Киркович" в Стара Загора, но е заявил в РЗОК намерение, докато тече досъдебното производство срещу него, да продължи индивидуалната си практика като кардиолог.

В писмо от 19-и февруари тази година Медицинският университет в София уведомява директора на Университетската болница в Стара Загора, че доктор Иван Вуцов е изваден от списъка на инвазивните кардиолози в България, след като е установено, че представеното от него свидетелство за придобита специалност кардиология е фалшиво. Това  прави и сертификата му по инвазивна кардиология невалиден от правна гледна точка, потвърди пред „Хоризонт" професор Алексей Алексеев-главен секретар и зам.-ректор на Медицинския университет.

След като близо 20 години доктор Вуцов работи като кардиолог, на 2-ри октомври 2014-а година е поискал от Медицинския университет да му посочи условия, при които да се яви на изпит за придобиване на специалност кардиология. Досега отговорните институции не са поискали оригинала на свидетелството по кардиология на доктор Вуцов, а се задоволяват само с нотариално завереното копие, което може да е фалшифицирано впоследствие. Университетската болница и РЗОК не са прекъснали договорните си отношения с лекаря след получената от доцент Йовчев писмена справка от Медицинския университет, че доктор Вуцов няма придобити специалности по кардиология и инвазивна кардиология.