Бившият чеченски служител на силите на реда, който призна, че е участвал в убийството на руския опозиционер Борис Немцов, „най-вероятно е признал след изтезания".

Това заяви член на Съвета по човешките права към Кремъл, предаде „Франс прес".

По-рано стана ясно, че Заур Дадаев се e отказал от признанията си за съучастие в убийството на дисидента. Той беше направил пълни самопризнания.
Арестът му е продължен до 28 април, когато приключва и срокът за разследване на убийството на руския опозиционер.

„Има причини, които ни карат да вярваме, че Заур Дадаев е признал след изтезания", разкри Андрей Бабушкин.

По думите му той е забелязал „рани" по тялото на основния заподозрян по време на посещение в затворническата му килия във вторник.

Според Бабушкин Дадаев е направил самопризнанието под натиск, след като е бил арестуван в Ингушетия. Той добави, че заподозряният му е споделил, че е прекарал два дни окован и с чувал на главата.

Те ми крещяха през цялото време: „Ти уби Немцов, нали?". Аз казах, че не съм", разкри правозащитникът, цитирайки думите на Дадаев.

Основният заподозрян обяснил, че после е признал, че е убил Немцов само за да осигури пускането на бившия му колега Руслан Ясупов, който е бил задържан с него.

„Те казаха, че ако призная, ще го освободят. Съгласих се. Помислих си, че съм го спасил и че ще ме закарат жив в Москва", поясни Дадаев пред Бабушкин.

Повече от 5 души са задържани за убийството на Немцов, което беше извършено на 28 февруари късно вечерта на Москворецки мост в центъра на руската столица.

Междувременно стана ясно, че никой от задържаните не признава вината си за убийството на Немцов.

Към този момент нито един от заподозрените по случая с Немцов не признава своята вина, каза Антон Цветков, председател на московската Комисия за публичен надзор.