В БСП са обезпокоени, че зърнопроизводството и цялото българско земеделие е в извънредно тежка ситуация. КБ заявява, че ще използва всички парламентарни форми, за да осигури хлебния баланс на България.

Пенко Атанасов от КБ прочете декларация от името на социалистите. Той изтъкна, че българското земеделие осигурява не само хлебния баланс на страната, но и значителни приходи в републиканския бюджет от износ.

„Само от зърнената реколта 2008-2009 са изтъргувани и изнесени над 1,4 млн. тона, с което се поддържа положително търговско салдо в аграрния сектор", посочи Атанасов.

Червените са обезпокоени, че земеделското ведомство няма готовност да реагира така, че да помогне на производителите във връзка с унищожената реколта вследствие на усложнените метеорологични условия.

„По области не са създадени кризисни щабове за оценка на щетите от проливните валежи, за да могат земеделските производители да бъдат компенсирани", коментира още той.

Пенко Атанасов посочи още, че по данни на МЗХ към 22 юли са прибрани едва 27% от площите с пшеница, което представлява около 1 млн. тона продукция.

„До сега всяка година към края на юли са прибрани почти 100% от площите на ечемика и над 75% от тези на пшеницата", заяви Пенко Атанасов.

Продукцията от семепроизводството по думите му е застрашена от бракуване, а компетентната държавна агенция не предприема в същото време никакви мерки.

Според него има реална опасност страната да не е в състояние да обезпечи необходимите количества семена за есенната сеитба.

Уважаеми дами и господа, ГЕРБ обеща земеделието да бъде приоритетен отрасъл за страната. Свидетели сме как сегашното управление въпреки декларираните намерения, до момента няма политика в отрасъл земеделие, обърна се към колегите си Атанасов.

Социалистите настояват правителството да предприеме спешни мерки за решаване на проблемите, свързани с прибирането на реколтата, както и земеделският министър да докладва за актуалното състояние на земеделието.