Египетската армия е обсадила джамия в Кайро, където стотици поддръжници на „Мюсюлмански братя" прекараха нощта барикадирани в нея, съобщава БиБиСи.

Тази нощ полицията обсади джамията ал-Фатх на площад „Рамзес" в Кайро, където поддръжници на Морси са се барикадирали. От полицията обявиха, че жените могат да напуснат джамията, но мъжете ще бъдат разпитани - предложение, което е отхвърляно от барикадиралите се.

Джамията Ал Фатх освободена, ислямистите са изведени
Още...

Площад „Рамзес" беше център на сблъсъците вчера и джамията беше бързо напълнена с мъртви хора и ранени. Според свидетели приблизително 1000 души има в сградата.

Жена в джамията заяви за „Франс прес", че „престъпници" се опитват да щурмуват сградата, но мъжете са барикадирали вратите. Не е ясно кого нарича „престъпници".

Официални лица от силите на реда заявиха за официалната агенция Mena, че „въоръжени елементи" са открили огън от вътрешността на джамията.

По-късно стана ясно, че египетските сили за сигурност са влезли в джамията, намираща се на площад „Рамзес" в Кайро, съобщава "Франс прес". Египетски телевизионни канали са излъчили кадри, показващи военнослужещи, влизащи и стоящи в джамията.

Представителите на силите за сигурност водят преговори с протестиращите, като е отправено предложение демонстрантите да напуснат джамията.

Представител на протестиращите съобщава по телефона, че демонстрантите са поставили условия да не бъдат арестувани или нападани от враждебно настроени цивилни, намиращи се извън джамията.

Това се случва на фона на вчерашните кръвопролития, при които повече от 80 души загинаха. Сблъсъците в страната се нажежиха, след като протестни лагери в Кайро бяха изчистени в сряда, което доведе до стотици загинали и хиляди ранени. 25 души са убити в други градове, включително 12 в градa по делтата на Нил.

Поддръжниците на сваления президент Мохамед Морси призоваха за седмица на протести.
Същевременно от египетското временно правителство обявиха, че повече от 1000 ислямисти са арестувани вчера.

Искат забраната на "Братя мюсюлмани"
Още...

Броят на арестуваните хора от „Мюсюлмански братя" достигна 1004", подчертаха рано тази сутрин от вътрешното министерство. Те допълват, че 558 от арестуваните са в Кайро.

Междувременно венецуелският президент Николас Мадуро отзова посланика си в Кайро, предаде АФП . Мадуро призова египетските власти да върнат на власт отстранения бивш президент Мохамед Морси, както и да бъде възстановен конституционният ред в страната.

Припомняме, на 3 юли тази година президентът Морси беше свален от власт от военните след масови протести срещу неговото управление. На следващия ден поддръжници на бившия президент излязоха на протест в района на Нахда и Раба ал-Адавия в Кайро. Същият месец на 27-ми повече от 70 души бяха убити при сблъсъци в същия район. Тази сряда силите на реда разбиха двата лагера, оставяйки след себе си най-малко 638 убити.

Египетското правителство въведе извънредно положение и въведе комендантски час в столицата и други райони. Вътрешното министерство обяви, че полицията има право да използва истински куршуми „в рамките на правата".

Кореспонденти на БиБиСи съобщават за много напрегната атмосфера в Кайро, където много военни автомобили са разположени по улиците.