Междуправителственото споразумение между България и Русия от 2008 година за газопровода „Южен поток" трябва да бъде изменено, така че към тръбопровода да получат достъп и други страни-членки.

Това заяви в Брюксел говорителят на Еврокомисията Марлина Холцнер, цитирана от РИА Новости.

Това междуправителствено споразумение трябва да се промени и да бъде приведено в съответствие със законодателството на Евросъюза, подчерта Холцнер.

Изискването да се предоставя достъп на трети лица към газопреносните мощности е записано в Третия енергиен пакет, одобрен от ЕС в края на 2009 г.
В същия документ е записано, че страните на съюза трябва да осигурят разделяне на бизнеса по транспортиране и продажба на газ.

Официално Третият енергиен пакет влиза в сила през март 2011 г., но е предвиден и двугодишен адаптационен период.

Припомняме, на 12 ноември руският премиер Владимир Путин бе на еднодневно посещение у нас. По време на срещата с българския си колега Путин обеща, че България ще получава 2,5 милиарда евро от транзит на газ след построяване на „Южен поток."

Според представители на „Газпром" тръбопроводът може да бъде пуснат в експлоатация 4 месеца по-рано от сегашната крайна дата - 31 декември 2015 година.