Рибари от Варна и Бургаско се оплакват, че нова напаст пречи на работрата им и има опасност да не наловят достатъчно риба за Никулден. Става дума за видрите, съобщава "Труд". "Такова чудо не сме виждали! Видрите крадат рибата направо пред очите ни, изобщо не се страхуват от хората", казаха от варненското сдружение "Карантината".

От години до кв. Аспарухово живеели 2-3 видри. Тази есен обаче популацията се разраснала неимоверно. "Десетки са, денем обикалят плитчините в залива, а вечер излизат направо на пясъка да търсят сухоземна плячка", обясниха балъкчиите, които се чудят как законно да се отърват от защитените нашественици.

Бедите им не спират до тук. Тази есен уловът е незапомнено слаб. В мрежите влиза главно илария, и то по 5-10 кила дневно, докато преди 2-3 години членовете на сдружението са вадили рекордните 300 кг за ден.

Хваща се и по малко кая, чернокоп, а през последните дни - и дребен паламуд. "Как да излезе рибата? В морето я дебнат видрите, а отгоре кръжат корморани, които буквално я разкостват", жалят се рибарите и се надяват да наловят нещо за празника.

За същия проблем споделиха и рибари от Царево. Според тях видрите са по-голяма напаст и от делфините. "Видрите са по-малки и изяждат по-малко риба, но пък късат мрежите ни с острите си зъби", разказа рибарят Георги Пейчев.

Негови колеги обясниха, че е почти невъзможно красивите животни да бъдат хванати. Рибарите си признаха, че са залагали вълчи капани за чевръстите твари, които живеят предимно на сушата.

Тези признания вбесиха еколозите. "След делфините и видрите станаха поредните врагове на рибарите. Ловът им е забранен и се чудим как може да им слагат вълчи капани. Естествено, че не могат да ги хванат, защото видрите са малки животни. Популацията им по нашето море от години е стабилна и не можем да си обясним защо точно сега рибарите започнаха да се оплакват толкова много", коментира Зорница Захариева от Сдружение за дива природа "Балкани".

Видрите са от семейство "порове", живеят в дупки по бреговете на реки или морета, където отглеждат малките си, но търсят храна изцяло във водата. Плуват много добре и се хранят с риба. Те обитават българските брегове отдавна, като преди ловът им да бъде строго забранен, са били избивани заради кожата им.