Всички областни кметове на ГЕРБ се борят за втори мандат на местните избори тази есен.

Това обяви председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов, който за поредна година ще води и предизборния щаб на партията.

ГЕРБ стана и първата партия, която обяви своя слоган за местния вот. На тези избори партията залага на „Видими резултати за България", като в различните областни градове думата „България" ще бъде заменена с името на съответния град.
Областите, които изостават от развитието си ще бъдат с надслов „Време е!". За пример от ГЕРБ дадоха „Видими резултати за Сливен. Време е!"

Взето е решението, че в от 5 до 8 общини, предимно малки, ГЕРБ ще се яви в коалиционно участие. Кои точно общини и с кои партии все още не е ясно, но Цветанов обяви, че няма партия табу за коалиране.

По думите на заместник-председателя на партията от ГЕРБ ще заложат на позитивна кампания, в която ще целят постигане на реален сблъсък на идеи. Цветанов припомни, че на местните избори през 2011 година партията се е увенчала с 14 областни кмета, като на този вот ще цели до 18.

Към момента ГЕРБ има 1601 общински съветници и новият им стремеж е 1700. Вторият в ГЕРБ отбеляза и спад в броя на независимите кметове и обясни това с факта, че избирателите искали да знаят кой носи отговорността и кой издига даден кандидат.

В последно време независимите кметове се оказаха най-зависимите", отбеляза критично Цветанов и макар и без да посочва имена, явно със забележка към кметовете Попов и Иванов, за които в последните месеци се направиха разследвания.

На пресконференцията стана ясно и че от ГЕРБ вече са готови с всичките си номинации за кметове и избраните кандидати ще бъдат представени на 13-ти септември - почти две седмици преди старта на предизборната кампания.

Под 10 ще бъдат настоящите депутати, които вероятно ще участват в кметската надпревара. Това са Вяра Церовска за Перник, Валентин Василев за Разград, Любо Христов за Шумен, Дарин Димитров за Търговище, Георги Андонов за Гоце Делчев, Корнелия Маринова за Ловеч и Кирил Коцев за Сандански.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пък гарантира, че кампанията на ГЕРБ на местния вот ще има прагматични цели и че ще говори с езика на хората, а не на този на политиците. Герберите призоваха гражданите да гласуват разумно за добра перспектива за развитие на всяко населено място.