Военният бюджет на Китай ще нарасне с около 10% през следващата година, заяви китайски говорител, въпреки че ръстът на икономиката на страната падна до 7,4% миналата година и се очаква да продължи в същата посока през 2015 година, съобщава АП.

Увеличението ще бъде по-малко от миналата година - последните пет години Китай увеличава парите за отбрана, които достигнаха 145 милиарда долара. Пентагонът и други организации смятат, че реалните разходи за отбрана на Китай са 40-50% повече от посочените, защото бюджетът не включва разходите за внос на високотехнологични оръжия, изследвания, развитие и други ключови програми.

Увеличаването на разходите отразява нарастващата икономическа мощ на Китай и желанието й да отстоява интересите си на регионално и международно ниво.

Пекин отбелязва, че по-големите бюджети имат за цел модернизиране и подобрение на условията за 2,3 милиона военнослужещи в китайската армия - най-голямата в света.

Заплануваното увеличаване от около 10% - ще бъде потвърдено в четвъртък на откриването на Националния конгрес на Комунистическата партия - е в съответствие с общото увеличение на разходите, което е запланувано за 2015 година, каза говорител на конгреса.

Япония увеличи военния бюджет с 2,8% тази година до рекордните 42 милиарда долара - трета поредна година след 11-годишно намаляване на разходите. Токио предприема тази мярка във връзка с разширяващото се влияние на Китай.

Но все още Пекин е далеч зад САЩ, които харчат за отбрана над 500 милиарда долара.