Проектът „Южен поток" е икономическа пешка в украинската криза, смятат анализатори, след като България спря работата по него след натиск от Брюксел и Вашингтон, отбелязва „Франс прес".

Според анализаторите проектът е станал политическа и икономическа пешка в спора между ЕС и Русия около Украйна, но той няма да бъде блокиран вечно. Те смятат, че възобновяването на работата зависи от намирането на решение за прекратяване на кризата в Украйна и решение за газовия спор между Москва и Киев.

Зависи от това дали има политическо решение за Украйна. Ако има такова, мисля, че те могат да намерят регулаторно решение за газопровода, каза Джонатан Стърн от Института за енергийни изследвания в Оксфорд.

"ЕС иска пауза преди да разреши нова инфраструктура, която може значително да увеличи руския износ към Европа", отбеляза Стърн.

„Южен поток" се използва да се принуди Русия да направи отстъпки в украинската криза и най-вече в газовите преговори, заяви Герхард Мангот, експерт по Русия от австрийския Университет Инсбрук.

За Мартин Владимиров от базирания у нас Център за изследване на демокрацията: „Твърде рано е да се говори за замразяване".

В следващите дни може да се очаква голямо споразумение между „Газпром" и ЕС, подчерта Владимиров.

"Въпросът е дали геостратегическите интереси на Европа ще надделеят над чисто икономическите интереси на партньорите в "Южен поток" като италианската ЕНИ, френската Е Де Еф и големите потребители от германската химическа индустрия", допълни Владимиров.