20 хиляди български домакинства ще получат безвъзмездна помощ в размер на 28 милиона лева. Средствата ще бъдат дадени до 2015 година и са за подобряване на енергийната ефективност на жилищата им.

Парите се осигуряват от Международния фонд „Козлодуй" в рамките на Втората линия на програмата за енергийна ефективност на дома "Реекъл".

Освен безвъзмездна помощ, домакинствата ще могат да получат и кредити в общ размер до 80 милиона лева. Те са осигурени от Европейската банка за възстановяване и развитие, а у нас парите ще се отпускат от "Прокредит" и "Райфайзенбанк".

Ако за кредит и безвъзмездна помощ кандидатства отделно домакинство, отпуснатата помощ е в размер на 20 на сто от кредита. За подобрение на цели многофамилни сгради процентът на възстановяване е 30, а при кредити на сдружения на собственици финансирането е 35 на сто от стойността на отпуснатия заем.

И в трите случая безвъзмездната помощ се отпуска до 4 месеца след подписването на договора за отпускане на кредит.

Александър Хаджииванов от Европейската банка за възстановяване и развитие обясни какви проекти се финансират. Изисква се по-голяма дебелина на топлоизолация, което дава възможност на хората, участвали в предишната програма да допълнят дебелината на топлоизолацията и да участват отново в програмата, посочи той.

Пари за енергийна ефективност ще могат да се отпускат и на домакинства, които веднъж вече са били финансирани, съобщи още Хаджииванов.