Няма никакъв проблем да има избори и август месец, ако 5 юли не покаже, че партия ГЕРБ ще управлява сама.

Това заявил лидерът й Бойко Борисов, коментирайки възможните хипотези за изхода след изборния ден.

„Ние искаме след 5 юли да управляваме сами, за да си носим отговорност. Имам готовност в неделя вечер да си поема кръста, ако избирателят гласува така", каза Борисов в сутрешния блок на БиТиВи.

Премиерският пост не ми е самоцел, сподели столичният кмет, но по думите му, ако резултатът от 5 юли е такъв, че трябва да понесе отговорност за излизане от кризата, ще го направи.

Борисов коментира и изказването на Иван Костов от вчера, че ще му даде подкрепата си. Лидерът на ДСБ обаче е поставил едно условие - да бъде приет текст, който да гарантира „обезглавяването" на службите, да бъдат подменени офицери от ДАНС".

Лидерът на ГЕРБ обаче припомни, че като е ставал главен секретар на МВР е запазил 90 процента от офицерите, назначени от правителството на СДС и Иван Костов.

Сините:
Не поставяме условия, а принципи за управление.
                                   Още...

Аз съм за приемствеността, ще разговарям поотделно с всеки един от шефовете на служби и след това ще преценя, аз разбирам от тези работи, подчерта Борисов.

По отношение на отношенията между ГЕРБ и малките партии, които ще влязат в парламента лидерът на ГЕРБ заяви:
„Аз досега на никого не съм поставял условия. Всички ми поставят условия. Да бъдем малко по-скромни - първо изчакайте да ви поканя."

Той подчерта, че отсега казва „не" на всякакви условия от рода - „ние ти даваме 15 депутати, но искаме министерството на...".

Борисов започна разговора коментирайки избирателните секции в съседна Турция. По думите на Орлин Иванов - представител на ГЕРБ  в ЦИК - 60 избирателни секции в Турция са открити незаконно.

БСП, начело с Калфин пряко участва в манипулацията на изборите, давайки възможност да се открият тези  60 секции в Турция, отбеляза Борисов. Тези 60 секции ще дадат най-малко по 1000 гласа.

Анти-ДПС кампания няма, тя е била породена от личните изказвания на Ахмед Доган, изтъкна Борисов.
„Всичко бяхме принудени да коментираме казаното от Доган", допълни Бойко Борисов.

Ако Ахмед Доган извади етническата карта в неделя значи ние не сме демократична държава, каза софийският кмет, допълвайки, че ако е вярно, че без ДПС във властта ще има етнически проблем, трябва да се свика Народно събрание и да се промени първия член на Конституцията, който да казва, че ДПС единствено трябва да управлява и да определя министрите и премиера.

Според лидера на ГЕРБ президентът Първанов „трябва да излезе и да каже истината на избирателите."
Да посочи Станишев и Доган и да каже - „те са тези, които опорочиха моето искане за мажоритарен вот."

По думите му ГЕРБ трябва да получи извинение, че най-малко 20 мажоритарни депутати ще бъдат откраднати заради „закона, който ДСП и БСП си направиха".