Министерството на външните работи (МВнР) не разполага с данни за отказан достъп до територията на САЩ на представители на официални български институции. Причината за това е отказ от страна на американците да предоставят подобна информация, тъй като била конфиденциална, съобщават от ведомството.

По инициатива на Външното ни министерство днес е проведен разговор с американската страна във връзка с изказването по визови въпроси на зам.-помощник държавен секретар на САЩ Хойт Йи пред Комисията по външните работи в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ от 19 май.

Припомняме, на изслушване в американския Конгрес Йи е заявил, че бивши и настоящи правителствени служители от Румъния и България са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция. Американското посолство в Букурещ потвърди вчера, че редица румънски официални представители, обвинени в корупция, имат забрана за влизане в САЩ. От своя страна румънското министерство на външните работи също реагира, като посочи, че не е било информирано във връзка със забрана, наложена на румънски граждани за влизане в Съединените щати.

От Външно подчертават, че от американската страна им е заявено, че в процеса на кандидатстване за виза за САЩ всяка една кандидатура се разглежда строго индивидуално. Освен това по силата на действащото в страната законодателство информацията е конфиденциална.

Американската страна не била в състояние да представи на МВнР информация за български граждани (в т.ч. настоящи или бивши представители на официални български институции),  които са получили отказ за виза или забрана за достъп до територията на САЩ въз основа на подозрения за корупция.

От американската страна са подчертали, че подобен списък с имена на български граждани не би могъл да бъде представен на нашата страна. Невъзможността това да се направи се дължал на свързани с нормативната база на САЩ аргументи.