Бившият кубински лидер Фидел Кастро сравни последните съобщения на НАТО с нацистката паравоенна организация SS и обвини САЩ и съюзниците им, че подклаждат конфликти по света, съобщава RT.

Кастро също осъди американския сенатор Джон Маккейн за подкрепата към Израел и обвини двете страни, че са замесени в създаването на „Ислямска държава Ирак и Велика Сирия".

Във връзка с оказвания от НАТО натиск срещу Москва относно украинската криза, което съвпадна и с призивите за увеличаване на военния бюджет на страните членки на Алианса, иконата на Куба обвини западните политици в лицемерие и агресия.

Много хора са изумени, след като чуха изявления от представители на НАТО, тъй като те говориха със стила и лицето на нацистките SS, писа Кастро в статия за кубинската държавна медия.

Базираната на алчност империя на Адолф Хитлер влезе в историята с не повече слава, отколкото насърчаването на агресивните и буржоазни правителства от НАТО, които станаха за смях в Европа и света, подчертава той.

88-годишният Кастро атакува американския сенатор Маккейн за политиката му в Близкия изток, описвайки я като „най-безусловен съюзник на Израел".

Той обвини сенатора в подкрепа към израелското разузнаване Мосад, както и в сътрудничество с Израел в „създаването на „Ислямска държава", която контролира значителни жизненоважни позиции в Ирак и 1/3 от Сирия".

Кастро нападна Запада заради „цинизма" му и добави, че той е станал „символ на империалистична политика".

Бившият кубински лидер е категоричен, че „останалите две велики нации - Русия и Китай" водят героична борба за слагане „край на империалистическия колониален ред, наложен на света от Европа и САЩ".

Според него правителствата трябва да инвестират в храна, болници, училища, а не в конфликти.

По думите му Куба ще продължи да оказва съпротива на САЩ, въпреки че това начинание струва на кубинската икономика заради американското ембарго.