Обществени организации обмислят да предложат основателя на сайта WikiLeaks Джулиан Асанжд за Нобелова награда, заяви пред РИА "Новости" анонимен източник в Кремъл.

Според източника, тази мярка може да помогне на Асанжд в тази ситуация.

Припомняме, в момента той е арестуван във Великобритания във връзка с обвиненията в сексуален тормоз.

Ще бъде ли Асанжд депортиран от Великобритания все още е неизвестено.

В коя категория на Нобеловите награди Асадж да бъде квалифициран, източникът от Кремъл не уточнява.

По всяка вероятност става дума за Нобелова награда за мир, тъй като основателят на WikiLeaks няма постижения в различни научни дисциплини.

Съгласно устава на фонда, кандидатите могат да бъдат издигани от членове на Норвежкия нобелов комитет, членове на правителствата или парламентите на различните страни, международния арбитражен съд в Хага, предишния Нобелов лауреат за мир, също професори по политически науки, история или философия.

Името на Джулиан Асандж нашумя особено след скандалните публикации на Уикилийкс от края на месец ноември, когато бяха оповестени 250 хиляди документа на американски дипломати. Преди това пък на скандалния сайт бяха поместени материали за въоръжените конфликти в Афганистан и Ирак.

Припомняме, вчера Джулан Асандж беше арестуван от лондонските полицаи, след като отишъл и сам се предал.

Той бе издирван за изнасилване и сексуален тормоз на две жени в Швеция. Съдът отказа да го пусне под парична гаранция от 300 хиляди долара и така той ще остане в ареста до 14 декември, за когато е насрочено следващото заседание.