Кризисният щаб в община Цар Калоян набеляза конкретни мерки за ликвидиране на последиците от наводнението, съобщиха от министерството на бедствията и авариите.

В работата на щаба взе участие вицепремиерът Емел Етем.

Приетите мерки са насочени към извършване на аварийно-възстановителни дейности за постепенно нормализиране на живота в града.

Предвижда се спешно да бъдат възстановени електроснабдяването, водоподаването и телефонните връзки.
Създава се организация и се пренасочват работници за почистване на улиците от калните наноси.
Ще се възстанови проходимостта на пътищата. Екипите на МДПБА и на РС"ПБЗН" започват отводняване на жилища и дворове.

Вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем настоява още днес комисии да започнат огледи на нанесените щети.

Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет спешно ще осигури строителни материали за ремонт на къщите. Експерти от Геозащита ще направят обследване на стените на микроязовирите и ще бъдат възстановени стените.

Кризисният щаб в Цар Калоян ще координира работата на екипите на МДПБА, МВР, военнослужещи и на регионалните структури при извършването на аварийно-възстановителните работи.

Създава се организация за събиране на труповете на удавените животни и за изнасянето им. Щабът ще организира разпределението както на получените помощи - храни и дрехи, така и на предоставените от държавата строителни материали. Във фургоните, осигурени от МДПБА ще бъдат настанени семействата, чиито къщи са разрушени от водната стихия.

Вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем даде висока оценка на координацията в работата на Кризисния щаб, на спасителните екипите и на другите териториални структури. След община Цар Калоян, вицепремиерът Емел Етем ще посети и останалите райони в областите Разград и Русе, които са тежко пострадали от наводненията.

Цар Калоян е без ток, няма питейна вода в града.
От социалните служби са осигурили хляб и минерална вода, които се раздават в училището. С БТР-ите пристигнаха и 500 пакета суха храна. От Българския червен кръст се раздават още дрехи, одеала и свещи.

Социалният министър Емилия Масларова обеща всички пострадали да получат обещетения.

На близките на загиналите ще бъдат отпуснати по 1000 лева. Допълнително ще бъдат осигурени 200 места за работници, които ще помогнат в разчистването на улиците и къщите след пороя.

Екипът на Басейнова дирекция-Плевен с директора Цветанка Димитрова, който е в Цар Калоян, има готовност днес да участва и в заседанието на кризисния щаб, съобщават от МОСВ.
Очаква се да се направи нов анализ на осъществяваните до момента мерки и да се обсъди необходимостта от предприемане на допълнителни, допълват от министерството.