Кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев прати социализма в музея. Това стана след работната закуска на Плевнелиев и Попова с посланиците на страните членки от ЕС.
Повод за изказването му стана подаръкът, който получи от италианския посланик - книга „Комунизмът от камък".

Този подарък Плевнелиев свързва с музея на тоталитарното изкуство, който премиерът Бойко Борисов откри днес. Социализмът отива в музея, подчерта Плевнелиев.
Поводът за днешната среща на Плевнелиев и Попова с посланиците е, за да ги запознаят със свършеното в техните ведомства за изминалите две години.

Съвместната пресконференция на кандидат президентката  двойка на ГЕРБ  и посланиците от ЕС стана повод за ожесточени въпроси към холандския посланик Карел Ван Керстен във връзка с позицията на странта му относно челнството ни в Шенген..
Плевнелиев посочи, че на срещата е обсъждана темата Шенген, като според посланика на Холандия, както обясни Плевнелиев, решението на холандското правителство да ни блокира за Шенген се базира на действия на предишното правителство.

Холандският посланик от своя страна обаче поправи Плевнелиев, заявявайки, че холандското решение се дължи на пропуски както на предходната власт така и на настоящата по Механизма за сътрудничество и оценка. Холандският посланик призова темата Шенген да не влиза в предизборната кампания.

Посланикът на Холандия не отговори на върпоса на news.bg защо Холандия ни поставя допълнителни условия, след като страната ни е техническа готова за Шенген. Вместо това той предложи Росен Плевнелиев да отговори на този въпрос.
Кандидатът за президент на ГЕРБ от своя страна заяви, че подкрепя реакцията на външно министерство.

След настоявания и от другите медии холандският посланик да отговори той каза, че няма да коментира темата. Това е решение на холандското правителство, заяви дипломатът.
Той обясни, че българският външен министър ще разговаря в Ню Йорк с колегата си от Холандия и темата България в Шенген ще продължи да бъде обсъждана на политическо ниво.

Въпреки това следващата седмица Холандия няма да подкрепи шенгенската перспектива за страната ни.
На бизнес закуската с посланиците Плевнелиев и Попова са обяснили и какво предстои в работата на правосъдното министерство и регионалното като са уверили, че ще има пълна приемственост в работата на ведомствата.

Посланиците са изразили задоволство от постигнатото до сега. Обсъдено е и как като кандидат президентска двойка ще подкрепят приоритетите на страната ни.
Ние изповядваме нова политика, заяви Росен Плевнелиев и допълни, че той и Маргарита Попова били най-независимите членове на кабинета.
България върви напред, категоричен е Плевнелиев.
България прави много ясна заявка за надграждане на всичко, което е постигнато, допълни той.

Маргарита Попова от своя страна подчерта отличната работа с дипломатите от ЕС.
С тях е разговаряно и за конституционната рамка в страната и възможностите на президента и вицепрезидента да правят политика в рамките на конституцията. Тя е уверила посланиците, че страната ни ще върви упорито напред и нагоре.