Правителствата на Франция, Белгия и Люксембург са договорили условията за разделянето на френско-белгийската банка „Дексиа", предадоха световните агенции.

Тя стана първата жертва на кризата на еврото, след като изкупи голяма част от дълга на Гърция и Италия.

„Дексиа" не можа да устои на финансовия натиск и беше заплашена от фалит, но сега част от нея вероятно ще бъде национализирана от Белгия.

В началото на седмицата инвеститорите, уплашени от „токсичните кредити" в портфейла й, изтеглиха близо 300 млн. евро.

Това допълнително влоши положението на банката, а някои експерти сравниха сегашното положение в „Дексиа" с това на „Лемън брадърс" през 2008 г. преди развихрянето на финансовата криза.

Решението на трите правителства е станало факт по-рано днес, но подробностите за него се пазят в дълбока тайна, тъй като трябва да бъде одобрено от борда на директорите на банката.

„Мудис" предупреди, че рейтингът на Белгия може да бъде занижен, след като страната реши да спаси закъсалата банка „Дексиа". От „Мудис" посочват множество потенциални пропасти, които може да затруднят страната, като например по-слаб ръст.

Standard & Poor's в петък понижи дългосрочните кредитни рейтинги на групата „Дексиа" - до А- от А, краткосрочните - до А-2 от А-1.