йорданияХиляди йорданци проведоха протестно шествие по улиците на Аман с призив правителството им да се оттегли заради икономическите проблеми в страната и липсата на демократични реформи в конституционната монархия, предаде АП.

По време на днешния „Ден на гнева", протестиращите поискаха премиерът и правителството да се избират с избори, а не еднолично от крал Абдула II. В момента йорданците гласуват само за долната камара на парламента и за своите кметове и общински съветници.

Абдула, който е ключов американски съюзник, дойде на власт през 1999г. с обещанието да превърне Йордания в модерна мюсюлманска демокрация. Прогресът на реформите, обаче, е твърде бавен заради опитите на страната да пресече влиянието на ислямистите.

Хамза Мансур, лидер на Ислямския фронт за действие, политическо крило на Мюсюлманското братство призова краля да направи всички институции в страната независими от властта си. „Кралят трябва да напътства, а не да определя ежедневието на страната", заяви Мансур, който е лидер на най-голямата опозиционна групировка.

Вдъхновени от примера на тунизийците, гражданите на Йордания започнаха протестите си през миналата седмица. Опозиционните лидери в страната заявиха, че ще продължат да оказват натиск на премиера Самир Рифай и кабинета му.

Правителството започна реформи под давлението на протестите с цел да намали напрежението. $125 млн. долара бяха заделени като субсидии за основни продукти и гориво. Премиерът изненадващо обяви и че ще повиши заплатите на държавните служители.

Протестиращите се присмяха на мерките. Според тях това са лъжи в лицата на хората. Общо 5 000 души взеха участие в петъчните демонстрации, провели се в Аман, предградието Зарка и северния град Ирбид. Сред организаторите на „Деня на гнева" са практически всички представители на опозицията - мощното Мюсюлманско братство, левичарски групировки и профсъюзи.