Пловдивският окръжен съд неочаквано освободи от ареста шофьора, прегазил 63-годишен мъж на пешеходна пътека в Пловдив, съобщава БиТиВи. Пуснат е под домашен арест.

Припомняме, в сряда вечерта 24-годишният Милан Димеков прегази и уби пешеходеца. Според свидетели той шофирал с превишена скорост. Прокуратурата днес внесе в съда искане за постоянен арест.

Защитникът на Димеков - адвокат Димитър Антонов, обяви, че случайни свидетели са задържали принудително и са пребили шофьора и спътника му. Адвокатът твърди, че колата се движила с около 60-70 км/час.

Той твърди още, че „насилниците" не позволили на подзащитния му да се обади на тел. 112, за да бъде оказана спешна помощ на прегазения от него пешеходец. При опит да сигнализира Спешна помощ, юмруци и шамари отнесъл и спътникът на Милан Димеков.

Свидетелите били бесни, че пред очите им е убит невинен пешеходец.

Защитата твърди, че прегазеният мъж бягал на пешеходната пътека и изскочил изведнъж на нея. Миг преди това друг автомобил спрял внезапно вдясно пред пътеката и закрил видимостта.

Прокурор Тодор Павлов оприличи убийството на пешеходеца с внимателно подготвена екзекуция. Той изтъкна, че шофьорът системно е нарушавал правилата за движение по пътищата. Имал няколко провинения за движение с несъобразена скорост. Първото такова било регистрирано още на седмия месец, след като бил взел книжка.

Държавното обвинение поиска най-тежката мярка за неотклонение за Милан Димеков - задържане под стража, тъй като подсъдимият системно нарушавал Закона за движение по пътищата и имало опасност да се укрие.

Самият Милан заяви в съдебната зала, че съжалява за стореното. Майка му пък избухна в ридания.

По време на заседанието стана ясно, че прегазеният мъж се грижил сам за болната си съпруга. Когато станала трагедията, той се връщал от работа. Бил блъснат недалеч от дома си.