В интервю за БНТ премиерът Борисов заяви, че той лично е предложил вдигането на пенсионната възраст да започне от първи януари - защото финансовият министър Симеон Дянков не е могъл тогава да гарантира, че ще има пари за повишение на минималните пенсии.

След вчерашния им разговор обаче станало ясно, че има начин да бъдат компенсирани с увеличаване на приходите в страната и затова Борисов приел предложението за четири месеца годишно от 2012 година.

По-късно, в студиото на ТВ7 премиерът добави по темата, че първото предложение на Дянков било - вместо от 2015 г., от 1 януари 2012 г. да започнем с 4 месеца на година да вдигаме пенсионната възраст за всички категории.
Казах им на депутати и Изпълнителна комисия - дали е 4 месеца или една година, шумът ще бъде един и същ. Да го направим с една година и ще видите, че и на 4 месеца ще се радват. По 4 месеца на година бяхме договорили със синдикатите от 2015 г, откровеничи премиерът в студиото на ТВ7.

Той отново заплаши, че ако падне от власт ще дойдат „тези, които направиха дупката в бюджета":
Каквото и да стане, като дойде половин България да протестира - ще ни сменят, ще дойдат тези, които направиха дупката в бюджета така, както след Жан Виденов се хапаха, да не кажа къде... Добре дошли са - да дойдат. Ако не искаме тези поколения да се окажат след 10 и 15 години да нямат пенсии, сега трябва да го направим.