Човешкото достойнство „не може да бъде обект на търговия".

Това заяви папа Франциск в обръщение към депутатите в Европейския парламент в Страсбург.

Докато ЕС се разширява, има нарастващо недоверие към институциите, каза той, допълвайки, че според него „техническите и икономическите въпроси" доминират в политическата дискусия в Европа.

В началото на своята реч папата очерта случилите се политически промени от последното обръщение на главата на Римокатолическата църква пред ЕП през 1988 година. Предишното посещение на суверенния понтиф се състоя на 11 октомври 1988 г., когато към членовете на ЕП в Страсбург отправи обръщение папа Йоан Павел II.

Докато ЕС се разширява, светът става все по-сложен. Днес светът е по-малко „евроцентричен" от всякога, подчерта той.

Папата предупреди, че светът разглежда Европа като „стара и измъчена".

Време е за нас да изоставим идеята за погълнатата от себе си Европа, категоричен бе папата.

По думите му „днес насърчаването на човешките права е централна част в работата на Европейския съюз". Той вижда тази задача като „важна и похвален ангажимент", но подчерта, че все още има много случаи, при които много хора са използвани като „инструменти".

„Трябва да повторя готовността на Светия престол да се обвърже в значим и открит диалог с институциите в Европейския съюз", продължи главата на Римокатолическата църква и добави, че в момента има „вакуум на идеали в Запада".

„Вие носите отговорността да поддържате демокрацията жива за народите в Европа", обърна се папа Франциск към евродепутатите и каза, че тази задача е голямо „предизвикателство" в етап на глобализация.

Той призова Европа да „не се върти около икономиката, а около светостта на човешката личност". „Време да се насърчат политики, които създават работни места, но преди всичко има нужда от възстановяване на заетостта чрез осигуряване на подходящи работни условия".

По отношение на водената от ЕС мигрантска политика папата заяви, че „Средиземно море не може да стане голямо гробище". По думите му Европа се нуждае от такава миграционна политика, която има по-голямо „уважение към човешкото достойнство".

Бурно аплодиран от евродепутатите папата заключи речта си с думите Европа да стане „хранилище на изкуствата, науката и вярата".

В края шефът на ЕП Мартин Шулц се обърна към папата със следните думи: „Вие сте личността, която ни направлява във време, когато сме си изгубили нашия компас".

Преди речта на папата шефът на ЕП Мартин Шулц каза, че „притесненията на европейските институции и Католическата църква в голяма степен съвпадат", подчертавайки равенството, солидарността и мира като ценности, които според него се споделят от различни организации и органи.

След обръщението си папата ще проведе срещи с председателите на всички институции на ЕС - Мартин Шулц (Европейски парламент), Херман ван Ромпой (Европейски съвет), Матео Ренци (италианско председателство на Съвета) и Жан-Клод Юнкер (Европейска комисия).

Посещението на папата не е приветствано от всички. Миналият месец редица организации писаха до президента на парламента Мартин Шулц, че не е уместно религиозен лидер да бъде канен и да говори пред светски парламент.

Папа Франциск също ще произнесе реч пред Съвета на Европа.