Явор Гечев от БСП изнесе данни за назначения в сектор Земеделие, на хора без нужното образование и квалификация.

Найден Найденов е назначен за шеф на отдел в регионална разплащателна агенция Пловдив.
Той е с колежанско образование. Минималното изискване за заеманата от него длъжност е образователно квалификационна степен Магистър.
Другото подобно назначение е на Гоце Петков - назначен за експерт в регионалния технически инспектора в Благоевград. Петков е със средно образование, а за да заема позицията експерт минималното изискване е да е с бакалавърска степен.

Явор Гечев е категоричен, че Калина Илиева не е изключение, а принцип в кадровата политика на ГЕРБ.
Припомняме, Гечев бе в основата на атаката на БСП, довела до разкриване фалшивата диплома на бившата шефка на фонд „Земеделие".

Съгласувателен подпис върху назначенията на Найденов и Петков е положил Иван Боянов - началник на отдел Правен в Държавен Фонд „Земеделие".
Боянов пък е съпруг на заместник земеделския министър Светлана Боянова, която отговаря за Фонда.

Червеният депутат Антон Кутев веднага заподозря конфликт на интереси. В рамите на едно семейство се предлагат и се одобряват средства, изтъкна той по време на брифинг в централата на БСП.
Кутев атакува Светлана Боянова и заради предложения от Министерски съвет закон за браншовите организации.
Тя е от хората които са участвали в неговото разработване, а предложеният законопроект определя кои са национално представителните организации в сектор земеделие.

Със становище по закона са излезли БТПП и Лозаро-винарска камара, като според тях той ограничава правата на браншовите организации в земеделския сектор. Кутев посочи, че на условията, заложени в закона отговаря само една земеделска организация - това е Асоциация на земеделските производители в България.

Социалистът припомни, че преди да стане заместник министър на земеделието Светлана Боянова е била изпълнителен директор на тази асоциация.