Четири междуведомствени групи ще обмислят промени в законите за чужденците, за бежанците, за документите. Това стана ясно от решение на правителството по време на днешното заседание.

Създаването на групите е част от мерките за превенцията и противодействието на тероризма, радикализацията и екстремизма. На днешното събиране на кабинета бе одобрен доклада за дейността на Междуведомствената работна група, която анализира дейностите, предвидени в Резолюция 2178 на Съвета за сигурност на ООН от 2014 г. и на Стратегията за борба с тероризма в Сирия и Ирак. Стратегията е  приета на 20 октомври 2014 г. от Съвет „Външни работи" на Европейския съюз.

Четирите междуведомствени групи ще бъдат към МВР. В тях ще участват представители от МВнР, Министерството на правосъдието, ДАНС и Държавната агенция за бежанците /ДАБ/. Те ще предложат промени в Закона за чужденците в Република България, Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства, Закона за българските лични документи и Закона за убежището и бежанците.

Учредява се и междуведомствена работна група към Министерството на правосъдието с участието на представители на академичните среди и правоприлагащите органи, която да изготви сравнително-правен анализ на уредбата на тероризма с оглед Резолюция 2178 на ООН, както и да предложи необходими законодателни изменения в Наказателния кодекс.

Предвижда се и въвеждането на редица практически мерки, насочени към засилване на националния потенциал за противодействие на тероризма, радикализацията и екстремизма.

"България е длъжна да отговори на променената среда за сигурност в света и на заплахите, които съществуват". В това е убеден министърът на външните работи Даниел Митов.

След днешното заседание на правителството той обясни пред журналисти, че докладът на междуведомствената група е бил насочен към нуждите на страната ни да промени законодателството си по отношение на променящата се среда за сигурност и заплахите от тероризъм, особено когато става въпрос за чуждестранни бойци, „Ислямска държава" и други терористични организации.

Конфликтът в Близкия изток и така наречената „Ислямска държава" са прекалено близо до границите на България, за да можем да си позволим да не обръщаме сериозно внимание на въпроса", отсече външният ни министър.

Той посочи, че въпросната междуведомствена група вече е подготвила анализ, на база на който са създадени още две групи - към МВР и към Министерството на правосъдието. 30 април е крайният срок, в който тези две групи трябва да предложат конкретни законодателни промени. Правосъдното ни министерство ще разгледа необходимостта от промени в Наказателния кодекс, а МВР - в няколко закона, сред които Законът за чужденците, Законът за убежищата и за бежанците.