Университетската болница "Професор Стоян Киркович" в Стара Загора - най-голямата държавна болница в Югоизточна България, няма пари да плати парното си и е пред затваряне.

Това съобщи проф. Петкана Чакърова - изпълнителен директор на здравното заведение. Тя каза още, че чака среща с министъра от 18 ноември, предаде „Хоризонт".

Инспектори от РЗИ мерят днес температурата в болницата, защото парното е спряно. От "Овергаз" си искат натрупаните като дълг 112 000 лева плюс още 50 000 лв. аванс за декември. Тубдиспансерът дължи на болницата 160 000 лева, но може да преведе едва 30 хиляди, които не стигат доникъде, обясни проф. Чакърова.

От 607 легла, заети са едва 386. Проф. Чакърова прогнозира, че през декември болните масово ще отказват прием. Оттам ще намалеят и средствата за заплати. Вчера от Касата са превели лимитираните 1 милион и 260 хиляди лева при заработени 1 милион и 560 хиляди. 240 хиляди лева не достигат за заплати, затова ще бъдат изплатени 50 процента от тях.

Още на 18 ноември проф. Чакърова е изпратила доклад за финансовото състояние на болницата и е поискала среща със здравния министър, но досега не е получила отговор от министерството.