Няма боеприпаси, които сами да могат да се взривят или да се възпламенят, винаги има някакъв човешки фактор. Това коментира пред Нова телевизия зам.-председателят на Комисията по отбраната в Народното събрание и ексвоенният зам.-министър доц. д-р Валентин Радев. Той е един от водещите експерти по взривните вещества у нас.

Радев е категоричен, че следствието трябва да провери как е допуснато не стари боеприпаси, а такива - ново производство, да се взривят за втори път във военните складове в Иганово.

Припомняме, нови взривове избухнаха вчера сутринта във военните складове в Иганово. Взривили са се 500 термобарични гранати в производствен цех. Сигналът за първия взрив е постъпил на тел. 112 в 7.11 часа. Той е подаден от двама охранители, които са били на смяна. Жертви и пострадали няма. Силните взривове са били два, а вторичните - над 20. Работи се по всички версии, като не се изключва и саботаж.

Валентин Радев е категоричен, че трябва да се установи кои предпоставки са довели до поредната серия от взривове. Той обясни, че от 2000 г. насам при повечето подобни инциденти и взривове на боеприпаси става дума „за едни и същи гранати, които са били в склада при експлозията отпреди 25 дни". По негово мнение това, че взривовете се случват на същото място за втори път е прецедент и за експерти.

Радев смята, че става дума за нови изделия, които се произвеждат от 25 години. Той е убеден, че следствието трябва да изясни защо новото въоръжение не се пази на безопасно място и дали е минало всички необходими тестове, преди да бъде пуснато в производство. „Не можахме да получим съвсем утвърдителни отговори", призна той относно документацията и изпитанията на новите боеприпаси.

Радев даде да се разбере, че на неспециалистите все още може да не им е ясно, че при инцидента в Иганово всъщност става дума за абсолютно нов продукт на военната ни индустрия. „Това не е класически боеприпас, който да се произвежда в българско ВМЗ от 20 - 30 години и да е изпитан при всякакви условия", обясни по темата Валентин Радев.

Във взривения цех ще влязат сапьори и експерти. Вчера оглед бе направен по въздух с помощта на дрон. Днес се очаква да бъде направен и оглед от близо. При огледа от въздух е установено, че западната част на цеха е напълно унищожена.

Зам.-министърът на икономиката Любен Петров, който вчера бе на мястото на инцидента, коментира, че за него към момента всички версии за повторните взривове в Иганово са актуални. Той смята, че специалистите, следствието и прокуратурата трябва да дадат отговор на въпроса дали става дума за саботаж.

Петров обясни, че Министерството на икономиката желае по най-бързия начин да се възстанови производството на ВМЗ-Сопот и трябва да направят всичко възможно това да се случи.

По думите му, след първите взривове там са влизали само експерти и хора, които са свързани с разследването.