Няколко дни преди оставката на правителството на Пламен Орешарски, което официално спря работата по "Южен Поток", държавата е продала 358 декара от горския фонд на фирмата "Южен Поток България" АД, която строи сухоземния участък на тръбата, съобщи сайтът "Биволъ", цитиран от money.bg. Половината от фирмата е собственост на БЕХ, а другата половина е на руската "Газпром".

Цената на сделката, сключена на 22 юли, е 10 780 270 лв., което прави по 15 евро на квадратен метър.
За сравнение, терените изкупени в същия район, близо до Паша Дере, са платени по 207 лв. на квадрат. Това обясни днес Атанас Чобанов, главен редактор на сайта "Биволъ".
Справка на Money.bg в сайтовете за имоти показва, че средната цена на парцел във Варненско е около 100 лв. на квадратен метър, но това включва и земи, които не са в непосредствена близост до морето.

Тези сметки показват, че държавата е продала имоти с цени между 3 и 7 пъти по-ниски от пазарните.

Паша Дере е стратегическо място. Заради геоложките характеристики на шелфа, това е единственото място на българското крайбрежие, от което могат да излизат на сушата морски газопроводи, обясни Чобанов. Като бонус всички държавни терени, продадени на "Южен Поток", вече са с преотреден статут за газопровод.

Не е ясно кой и как е направил оценка на държавните терени на тази "приятелска" цена и дали са спазени всички законови процедури по оценяване и преотреждане, пише още сайтът.

Оттам са изпратили сигнал до главния прокурор.
Ефектът от продажбата на земята е, че ще се усложни обжалването на евентуални строителни разрешения за "Южен Поток". В момента правителството в оставка подготвя издаването на строителните разрешителни за газопровода в района.