Президентът на Украйна Петро Порошенко събра топ генералите си, за да обсъдят последните провалени мирни преговори с проруските сепаратисти, съобщава „Франс прес".

Самият Порошенко се намира в капан между украинските националисти, които се страхуват от изгубване на територия от проруските сепаратисти и западния натиск за разрешаване на продължаващата вече 15 месеца криза в задния двор на ЕС.

Украинският държавен глава изпрати свой представител в беларуската столица Минск в понеделник, за да обсъди със сепаратистите споразумение за изтегляне на въоръжението от фронтовата линия. Но продължителите повече от 6 часа преговори завършиха с провал.

Един от сепаратистите заяви, че Киев е отказал да изтегли силите си от четири стратегически района.

Командири на сепаратистите поясниха, че няма да се проведат нови преговори на високо ниво през следващите три седмици.

„Трябва ясно да определим план за укрепване на нашата отбрана в случай на ескалиране на конфликта", заявил Порошенко пред членове на влиятелния Национален съвет за сигурност и отбрана и топ министри.

Председателят на съвета Александър Турчинов съобщава за още трима загинали украински войници през последната нощ.

Киев информира, че четири войници са убити в понеделник, а сепаратистите регистрират един смъртен случай за последните два дни.

Украинското правителство и западни държави се страхуват, че войната може да се превърне в „замразен конфликт".

Турчинов обвинява руснаците за последните сблъсъци.

Русия демонстративно подкопава всички опити за мирно решение, отбелязва той.

В ежедневния си доклад наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отбелязват, че има информация за руски войници в склад с оръжия на сепаратистите.

Споменава се, че руските войници са от 16-та въздушна бригада от Оренбург и че те не носят отличителни символи.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обеща да разгледа откритията, но изрази съмнение относно достоверността им.

Различни официални лица направиха подобни изявления при толкова много минали случаи и при всяка проверка беше установено, че няма нищо конкретно, изтъкна Песков, цитиран от ТАСС.

По-късно англоезичният руски сайт Sputnik съобщи, че няма такава бригада в руските въоръжени сили и няма никакви бригади в Оренбургски регион.