Пчелите напълно са изчезнали от няколко района на България, като до 100% е достигнала смъртността в някои райони на Бургаска област.
50% смъртност на пчелите в района на Странджа планина
, съобщава Нова телевизия. За това алармират пчелари от три общини - Приморско, Царево и Малко Търново. Днес те се събраха в центъра на Царево на протест.

Пчеларите не помнят подобна смъртност от 50 години. От над 4000 пчелни семейства в трите общини от лятото до момента са загинали половината. Причината според производителите е комбинация от три смъртоносни за пчелите болести, с които те не могат да се борят. Затова и загубите са огромни.

Пчеларите настояват Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" за незабавна финансова помощ. Техните изчисления са, че по 70-80 лева на кошер ще е достатъчна сума, за да възстановят пчелните семейства, но предлагат и специалистите в бранша да вземат важно решение.

В Плевенско и Кюстендилско са регистрирани случаи на безпричинно опразване на цели кошери.

Освен за самото производство на мед, загиването на кошерите ще се отрази и на опрашването на земеделските посеви ще бъде под въпрос.

В световен мащаб популацията на пчели е намаляла два пъти, на места са изчезнали над 90 на сто от насекомите. 1/3 от храните, консумирани в света, се опрашват от насекомите, а 80% от тях се опрашват от пчелите.