Скулпторът Пламен Деянов ще променя радикално облика на Самоводската чаршия във Велико Търново. Творецът има намерение да издигне там най-голямата бронзова скулптура в света. „Бронзовата къща" ще бъде изградена от  4 000 специално отлети елемента. Скулптурата ще тежи 500 тона и вече е спрягана за Осмото чудо на света.

Предполагаемата обща стойност на „Бронзовата къща" ще е около 10 млн. лв., като средства се събират чрез специално създадена за проекта фондация. Идеята на автора е  космополитният арт проект да се превърне в център за съвременни изкуства.

Деянов, който живее във Виена, има намерение да реализира идеята си в рамките на 2-3 години. Бронзовата къща ще бъде изградена на мястото на стара къща на Самоводската чаршия, която няма историческа или архитектурна стойност, пише www.vtnovini.com.

Първоначалния замисъл на автора е бил Бронзовата къща да бъде издигната в Лос Анжелис. Впоследствие той решава да издигне мега скулптурата в родния си град, като амбицията му е след къщата да изгради бронзова библиотека и бронзов театър.