Израелският външен министър Авигдор Либерман осъди изказванията на шефа на външната политика на ЕС Катрин Аштън, която в понеделник е направила паралел между атаката в Тулуза и положението с децата в Газа.

Министърът смята, че изявленията на Катрин Аштън са неуместни. Той изрази надежда, че тя ще ревизира изказванията си", казва се в съобщение от офиса на Либерман, цитирано от "Франс прес".

Припомняме, че вчера бяха убити три деца и учител до еврейско училище във френския град Тулуза.

След инцидента Аштън изрази съпричастието си за децата „които са били убити при всякакви ужасни обстоятелства", имайки предвид загиналите при катастрофата деца в Швейцария, клането в Норвегия, ситуацията в Сирия и убийствата в Тулуза, както и „това което се случва в Газа и други части на света".

По думите на израелския външен министър не могат да се правят сравнения между стрелбата в Тулуза и ситуацията в Газа.

Министърът потвърди, че Израел е най-моралната страна в света, дори когато силите на страната се борят срещу терористите", казва се още в съобщението.

Израелската армия прави всичко възможно да избягва да вреди на населението, дори и то да подкрепя терористи", допълва се още.

Аштън трябва да говори и за тези деца в южен Израел, които живеят в страх след ракетните атаки от страна на Ивицата Газа".

По-късно стана ясно, че ЕС е отхвърлил нападките, че Катрин Аштън е направила паралел между убитите деца в Тулуза и ситуацията в Газа.

Нейният говорител Майкъл Ман изтъкна, че нейните думи, които са били произнесени на младежка среща, организирана в Брюксел от агенция на ООН за палестинските бежанци, са „грубо изопачени".

В нейното изказване се говореше за загиналите деца по целия свят и изобщо не е имало паралел между убийствата в Тулуза и ситуацията в Газа", каза той.

Аштън осъди стрелбата в Тулуза в понеделник и изрази съпричастността си към семействата на убитите, към френската и юдейската общности, допълни Ман.

По думите му Аштън направи „общ коментар" за насилието срещу децата по света.

Тя искаше да подчертае незавидната съдба на децата по света, които губят живота си", изтъкна той.