Детските играчки (28 %) продължават да крият най-сериозен риск за потребителите и през 2014 година. Те са следвани от облеклата, текстилните изделия и модните артикули (23%), съобщават от Европейската комисия. Рисковете, за които се сигнализира най-често при тези продукти, са свързани с нараняване, задушаване и химикали.

Най-често срещаните химични рискове, за които е сигнализирано през 2014 г., са свързани с продукти като обувки и кожени изделия (напр. хром VI, сенсибилизиращо кожата вещество), играчки и артикули за деца (напр. омекотител за пластмаса, който може да предизвика репродуктивни проблеми) и модни бижута (напр. вредни тежки метали), посочват от комисията.

Опасните продукти идват основно от Китай. През миналата година 64% от уведомленията за опасни продукти са се отнасяли до изделия, внесени от Китай, също както през 2013 г. Европейската комисия си сътрудничи тясно с Китай чрез „Системата за бързо предупреждение - Китай", за да гарантира, че китайските власти разглеждат на място всички проблеми, свързани с безопасността на продуктите.

По данни на Европейската комисия през 2014 г. е била предотвратена продажбата на пазара на ЕС на близо 2500 опасни за потребителите продукти - от играчки до моторни превозни средства.