Спецсъдът разпитва таен свидетел по делото срещу групата за мокри поръчки на Йоско Костинбродския.

Припомняме, петчленната група с ръководител Йосиф Йосифов бе задържана в началото на 2013 година при акция на барети и полиция. Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския, Ивайло Симеонов-Богьовеца, Вергил Славов, Александър Йорданов и Марян Атанасов са обвинени за извършени убийства, отвличания и притежание на незаконно оръжие.

Групата, чиято дейност датира още от 2003 г, се подозира в някои от най-знаковите убийства у нас - като това на Фатик. Предполага се, че бандата е свързана и с отвличането на сина на Венцислав Стефанов и на бизнесмена Стефко Колев. Отново в сферата на предположенията е, че групата на Йоско е отговорна за атентата срещу Киро Японеца, след който той оживя по чудо.

За 13:30 ч. е бил предвиден разпит на свидетеля Николай Генов. Той обаче няма да се осъществи днес, тъй като стана ясно, че Генов вече е включен в програмата за защитени свидетели. По тази причина прокуратурата поела инициатива да осмисли днешното заседание с разпита на друг свидетел - Хрисим Хрисимов, който ще се изправи пред спецсъда на мястото на Генов.

Това обаче предизвика недоволство у адвокатите на Йоско и компания, тъй като са се подготвили с въпроси към Генов. Защитата на Костинбродския бос - адв. Васил Василев, настоя съдиите да посочат причините, поради които призоваването и разпита на свидетели се решава от някой друг (в случая прокуратурата), а не от съда.

„Нашата представа е, че съдът ръководи процеса", посочи юристът. Съдията обясни, че промените са се наложили поради факта, че процедурата по включването на Генов в програмата със защитени свидетели вече се е задействала. И тъй като съдът не е успял да открие други от петък до понеделник, прокуратурата от своя страна се задействала по въпроса. В противен случай, вариантът е бил днес да няма никакви разпити, а делото да се отложи за друга дата.

Все пак адвокатите не поискаха отлагане на делото. Съдът се оттегли в отделно помещение, където да разпита тайния свидетел. В 13:30 ч. ще се проведе разпит на Хрисим Хрисимов.

Самият Йоско не присъства в зала, като бе представляван от адв. Василев. Останалите четирима подсъдими от групата заеха местата си на подсъдимата скамейка.

Припомняме, групата на Йоско е била 8-членна. През годините обаче един е изчезнал, а други двама - Шаки и Борчо, бяха убити.

По-късно след разпита на тайния свидетел стана ясно, че делото срещу групата на Йоско Костибродския е отложено за 5 ноември. Причината е, че свидетелят Хрисим Хрисимов, който трябваше да бъде разпитан, няма да се яви. Очаква се на следващото заседание отново да има и разпити на тайни свидетели.