1 ноември е датата, на която Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще протестира. Решението е взето от академичния съвет на ВУЗ-а.

Недоволството е срещу проекта за бюджета за образование за 2011 г., тъй като не достигат средства за учебните практики и научната дейност на ВУЗ-а, посочи председателят на Студентския съвет на висшето училище Цвета Георгиева, цитирана от БиТиВи.

Тя съобщи, че е избрана инициативна група от четирима преподаватели и един студент, която трябва да прецени под каква форма на 1 ноември СУ ще изрази несъгласието си с проекта.

В протеста се очаква да участват преподаватели и част от студентите, тъй като някои от тях не искат да протестират. Това е демокрацията - всеки сам решава дали да се включи в протеста, коментира Георгиева.

Попитани дали ще искат да им се върнат 50% от таксите, ако има "дървена ваканция" в СУ, от Студентския съвет заявиха, че нямат правно основание да съдят университета, тъй като ректорското ръководство е гарантирало, че ако се стигне до "някакво затваряне на висшето училище", ще се спазва учебният график.

По Закона за висшето образование учебният семестър трябва да бъде от 15 учебни седмици, а сесията - от две или три календарни седмици. Семестърът и сесията се разпределят със заповед на ректора.

Вероятно няма да има "дървена ваканция", тъй като преподавателите, студентите и правителството не желаят това да се случи в най-големия университет в България, коментира Георгиева. Тя добави, че никой не желае СУ да затвори врати дори за месец. 

По повод предложението на "Топлофикация-София" към ректорското ръководство на СУ студентите да доплащат част от сметките за парно отопление, от Студентския съвет заявиха, че предложението се обсъжда. Можем да приемем да се доплаща само до 10 лева, заявиха студентите.

От Студентския съвет съобщиха, че имат уверението на ръководството на СУ, че до края на декември няма да има проблем с плащането на сметките за парното в общежитията, където живеят около 6000 студенти от висшето училище.

Подготвя се нова методика за получаването на студентските стипендии в Софийския университет, като най-високата стипендия ще бъде 90 лева, а най-ниската - 60 лева, съобщиха от Студентския съвет.