Появиха се и първите жалби за нарушения на изборния процес в деня на балотажа.

Повечето сигнали са подадени от щабовете на двете основни партии - опоненти на днешния балотаж.

Предизборният щаб на ГЕРБ - Правец подаде жалба до ОИК - Правец. Повод е провеждане на агитация от страна на представители на БСП в селата Джурово, Осиковска Лъкавица, Видраре, Осиковица и Разлив сред ромското население, което е изборно нарушение.

От ГЕРБ са подали жалби срещу БСП и в ОИК - Перник. Тя е по повод неправомерно извършване на предизборна агитация в полза на БСП в пенсионерския клуб в с. Расник.

От ГЕРБ-Ямбол са подали жалба до ОИК Тунджа. Около 8:10 часа днес председателят на Секционна избирателна комисия в с. Завой е излязъл от помещението на изборната секция и е прогонил кандидата за кмет на село Завой от ПП ГЕРБ Румяна Тодорова, като не й е позволил да гласува.

Малко по-късно от предизборния щаб на БСП "Тунджа" категорично опровергава информацията на ГЕРБ за изборни нарушения в избирателната секция в ямболското с. Завой.

В Перник aвтоматът за кафе в кметството на с. Църква е зареден с чашки за кафе, на които е снимката на кандидат-кметицата от ГЕРБ Ирена Соколова. Отново на чашката има и квадратче с номер 2, задраскан с „Х". ОИК-Перник е сигнализирана, а според наблюдатели кафе в такива чашки се е раздавало не само в село Църква.

Абсолютна лъжа е твърдението, че кандидатката за кмет от ГЕРБ Румяна Тодорова, е била лишена от възможност да упражни правото си на вот. Същата е стояла до вратата на секцията и се е опитвала да агитира гласуващите в този момент. В изпълнение на служебните си задължения председателката на комисията е поискала съдействие от дежурния полицай, за да бъде Тодорова отстранена от мястото, допълват от БСП.

В същото време пред избирателната секция е имало засилено присъствие на представители на ПП ГЕРБ, носещи бадж с надпис ГЕРБ, в това число и общинския им координатор Георги Динев.

Във връзка с това предизборният щаб на БСП "Тунджа" е депозирал четири писмени и множество устни сигнала пред ОИК. В резултата два екипа на ОИК проверяват многобройните сигнали.

Не отговаря на истината твърдението, че Зафирка Тодорова, временно изпълняваща длъжността кмет на селото, стои пред секцията и агитира избирателите в полза на кандидата на БСП. Г-жа Тодорова се е намирала на повече от 50 метра от избирателната секция в разговор с група хора от селото, обясняват още от червената партия.

От ГЕРБ са подали жалба и до ОИК - Белово. В нея се посочва, че  Георги Серафимов от предизборния щаб на кандидата за кмет Костадин Варев раздава пари в негова полза, като спира хората и ги убеждава да гласуват за него.

Управляващата партия е подала и до ОИК - Благоевград. Сигналът е по повод агитация в 11 ОУ „Христо Ботев" и в 6 СОУ „Иван Вазов", кв. Струмско от страна на кандидат-кметът Емил Костадинов и представители на БСП.

Като цяло в БСП до 12.00 часа са получени над 120 сигнала за нарушения от цялата страна

От СДС алармират за прозрачни бюлетини. Сините припомнят, че са сигнализирали за аналогично нарушение на първия тур са категорични, че това е умишлено деяние в нарушение на чл. 162, ал.2 от Изборният кодекс, което цели контролиране на вота на избирателите.

.Районната прокуратура в Русе разследва сигнал за търговия с гласове в град Ветово, съобщи говорителят й Радослав Батанов. Две лица са се оплакали вчера в полицията, че са им били дадени пари, за да гласуват в полза на един от двамата кандидати за кмет на Ветово.

По случая е образувано досъдебно производство. Други сигнали към момента няма, обясни Батанов.

В Пловдив е образувано досъдебно производство от пловдивската Районна прокуратура срещу неизвестен извършител, след като в полицията постъпи сигнал, че в два офиса в Столипиново са били обещавани по 20 лв. на човек за гласуване за точния кандидат. Събрани са били имена и ЕГН-та. Няма арестувани, а разследването ще продължи и днес.

В Перник „учат" избирателите на „правилния" номер в бюлетината. Указание за гласуване с „Х", поставено върху номер 2 в бюлетината, бе залепено пред една от секциите в пернишкия квартал Изток. За това съобщиха наблюдатели на Института за социална интеграция и Фондация за Европейски прогресивни теории-Брюксел.

В Ракитово е постъпила жалба, че председателят на една от политическите сили обикаля общината с кола на НСО и оказва натиск върху хората да гласуват за единия от кандидатите за кмет.

Жалбата е подготвена от щаба на опонента му. В нея се съобщава, че въпросният политик демонстрира силово поведение и отправя закани към гласоподавателите.