Както и се очакваше, посланикът ни в Париж Марин Райков е служебният премиер, който от утре ще оглави кабинета, съставен от президента Росен Плевнелиев.

В претъпканата зала за брифинги в президентството, точно в 16 часа държавният глава влезе и преди да обяви каквото и да било, се здрависа с Марин Райков, който вече бе там, заедно с бъдещите министри.

Новият служебен кабинет:
Марин Райков
- министър-председател и министър на външните работи.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие.
Деяна Костадинова, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.
Илияна Цанова, вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз.

Драгомир Йорданов, министър на правосъдието.
Проф. Иван Станков, министър на земеделието и храните.
Калин Христов, министър на финансите.
Кристиан Кръстев, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Николай Милошев, министър на образованието, младежта и науката.
Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването.
Петя Първанова, министър на вътрешните работи.
Петър Стойчев, министър на физическото възпитание и спорта.
Роман Василев, министър за развитие на електронното правителство.
Тодор Тагарев, министър на отбраната.
Владимир Пенев, министър на културата.
Юлиан Попов, министър на околната среда и водите.
Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма

Социалната криза, базирана на ниски доходи и висока безработица прерасна в политическа криза с оставката на правителството, заяви след това президентът.
Търсих подкрепа за решаване на тази криза, но без успех. Направих 4 кръга от консултации с парламентарните партии и свиках извънредно заседание на КСНС, коментира още Плевнелиев.

От утре България за трети път в демократичната си история ще бъде управлявана от служебно правителство. От утре назначавам служебно правителство, разпускам НС на 15 март и насрочвам парламентарни избори на 12 май, обяви Плевнелиев.

Вярвам, заяви той, че служебният премиер трябва да бъде добър дипломат, да бъде умерен, разумен, компетентен, да защити българските интереси в Брюксел. Моят избор е българският посланик в Париж - Марин Райков - минстър-председател и министър на външните работи.

За вицепремиери Плевнелиев е избрал три жени - единият ще отговаря за икономическото развитие, вторият - за социалната политики, третият - за еврофондовете.

За първи път МВР ще има министър жена - тя е и генерал. Първо мислех да назнача Владо Пенев, защото играе доброто ченге - но той ще се справи по-добре в Министерство на културата, пошегува се Плевнелиев.

Никой от министрите не е бил агент на ДС, подчерта Плевнелиев. Стана ясно, че назначава специален министър за електронното правителство.

Голямото деление днес в страната е на тези, които застават зад България и другите, които застават зад собствения си интерес, служебните министри са от първите
Р. Плевнелиев

Плевнелиев подчерта, че служебният кабинет ще работи за доверие в институциите, ще бъде гарант за демократични избори.

Служебното правителство ще служи на хората, а не на партийни елити, ще подготви изборите, но няма да участва в тях, ще прави политики, но няма да политизира. То ще насочи усилията към прозрачност на регулаторните отговори за ограничаване вредното въздействие на монолопите, добави държавният глава.

По думите му, ДКЕВР трябва да измине своя път от непрозрачен администратор към ефективен регулатор. Затова трябва да се направи пълен одит и проверка от А до Я по веригата за цената на тока.
Нека договорите също станат публични, да се покажат цифрите. Основните проблеми за решаване в енергетиката са тоталната липса на прозрачност и ниската енергийна ефективност, изтъкна още Росен Плевнелиев.

Той добави, че служебното правителство ще предприеме важни социални и икономически мерки в интерес на гражданите и икономиката. Обеща също че ще се работи, за да не се допусне вакуум при усвояването на договорените средства от ЕС. Друга важна заръка е да се положат максимални усилия да запазване стабилността в страната.

Нещо много важно е, че ще се поиска от Комисията за защита от конкуренцията да посочи монополите и секторите, в които има такива - енергетика, здравеопазване, транспорт, медии и други.

Специално внимание ще бъде обърнато на малките и средни предприятия, като препоръката е да се изплатят приоритетно държавните задължения към тях.

Ще действаме без емоции и прагматично, имаме възможност да свършим сериозен обем смислена работа, категоричен бе Плевнелиев и призова:
Кризата е социална и политическа, нека да не допускаме да стане и икономическа. Да не изгоним инвеститорите и работодатели, защото те създават работните места, а не държавата.

Основният проблем е в ниските доходи, но да си беден не е диагноза. За да преборим бедността, трябва да се създадат нови работни места, а това се постига с добра среда за правене на бизнес, добро образование и инвестиции, категоричен бе държавният глава.

Някои много ще критикуват, още повече ще бъдат невярващите и негативно настроените, но служебното правителство трябва да изпълни своята мисия.

И тъй като предполагам, че различни доброжелатели ще ни съобщават навсякъде негативите, ще съобщават какво не знам и какво не съм, нека стане ясно, че голямото деление днес в страната е на тези, които застават зад България и другите, които застават зад собствения си интерес, заяви държавният глава и подчерта, че служебните министри са от първите.

Чухме протестиращите, нека сега да дадем думата на мълчаливото мнозинство от българския народ
М. Райков

Прибирам се да се наспя, от няколко дни не съм спал. Така новият премиер Марин Райков отговори на първия журналистически въпрос, зададен му, след като бе обявен за министър-председател.
Това стана на излизане от сградата на президентството - след церемонията по обявяване на новия кабинет - на въпрос - какво ще направите първо като премиер.

Иначе в обръщението си към нацията Райков увери, че това правителство е безпартийно.

Той подчерта, че служебният кабинет ще предприеме конкретни мерки в сферата на доходите, подобрявайки положението на българските пенсионери.

България ще продължи да изпълнява всички свои партньорски ангажименти в ЕС и НАТО, каза Марин Райков. Няма да допуснем политика, която би поставила под въпрос Валутния борд. Няма да допуснем авантюра, изразяваща се в безразборна национализация, подчерта още Райков.

Той добави, че България няма да отстъпи от суверенното си право да решава кои енергийни проекти отговарят на интересите на българите и кои - не. В тази връзка служебният премиер увери, че няма да се поддадат на каквито и да било външни или вътрешни влияния по отношение на енергийните проекти.

Той увери, че ще се противопоставят на всеки опит страната ни да бъде хвърлена в хаос.

Райков коментира и лавината от протести, заляла страната през последния месец, като изтъкна, че всеки, който си позволи арогантност срещу демонстриращите, ще бъде наказан на изборите чрез вота на народа.
Чухме протестиращите, нека сега да дадем думата на мълчаливото мнозинство от българския народ, призова Марин Райков.

Той добави, че приоритетна задача на неговия кабинет е преди всичко организирането и провеждането на майските избори. За тях увери - те няма да бъдат манипулирани, няма да бъдат фалшифицирани.

Втора основна задача е да осигури стабилност и приемственост във функционирането на държавните институции. Неразделна част от тази задача е предприемането на конкретни мерки в социалната сфера.

Ще предприемем конкретни мерки в сферата на доходите, обеща и Райков, подобно на Плевнелиев, като визира пенсионерите.

Ще подкрепим социалната ориентация на пазарната икономика, създавайки условия за растеж и излизане от кризата. Трябва да внесем увереност, че ще продължим да изпълняваме ангажиментите си като член на ЕС, обяви още служебният министър-председател.

България няма да се отклони от пътя, по който тръгна преди четвърт век, излизайки извън геополитическата орбита, в която беше преди демократичните промени.
България няма да допусне компромис с демократичните ценности и с ценностите, свързани с правата на човека, както и със съюзническите задължения. Няма да допуснем политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина, повтори пак Марин Райков.