Професор Величко Адамов, два мандата ректор на Стопанската академия в Свищов, няма да бъде преподавател през следващата учебна година.

На заседание на катедрата "Финанси и кредит" днес с мнозинство бе решено да не бъде подписан едногодишен трудов договор, каквато възможност има за навършилите 65 години хабилитирани лица.

След сигнали за нелегитимност на Общото събрание, избрало за ректор 35-годишната, но вече с професорска титла Теодора Димитрова, министърът на образованието и науката Тодор Танев назначи служебен ръководител на висшето училище.

Служебният ректор професор Иван Върбанов спря и решението на Академичния съвет за пожизнена заплата от 1500 лева на Величко Адамов.

Общо седем дела се водят в административните съдилища във Велико Търново и София както по жалби за нарушения при съставянето на Общото събрание на академията, така и срещу министерската заповед за служебен ректор.

139 преподаватели, служители и студенти, които са включени в  общото събрание  на Стопанската академия "Димитър Ценов " в Свищов, ще бъдат призовани на 7 юли в Административния съд във Велико Търново.