Членът на Американския Конгрес от щата Аризона - Габриел Гифърдс, която се възстановява след покушението от 8 януари 2011 г., планира да присъства на последния старт на совалката "Индевър", на борда на която в орбита ще се отправи съпругът й - астронавтът от НАСА Марк Кели, съобщава Ройтерс.

Това стана благодарение на решение на лекуващия я лекарски екип. Това ще е първата й поява на обществено място след деня на покушението срещу нея, припомня Си Ен Ен.

Лекарите се опасяваха, че куршумът е повредил сериозно мозъка на Гифърдс, вследствие на което тя може да загуби жизненоважни функции. Тези опасения не се потвърдиха и след серия операции на мозъка състоянието на Габриел започна да се подобрява. През януари Гифърдс беше преместена в рехабилитационния център в Хюстън.

"Индевър" ще стартира към Международната космическа станция на 29 април 2011 г. Очаква се това да е последното пътуване в програмата на космическите совалки, след което тя ще бъде прекратена.

Съпругът на Гифърдс - ветеран на НАСА, летял три пъти в Космоса, ще бъде командир на "Индевър".

Гифърдс беше ранена на 8 януари по време на среща с избиратели в аризонския Тусон. Тогава 22-годишният Джаред Ли Лофнър откри стрелба и уби шестима души, като рани Габриел Гифърдс в главата. В началото беше съобщено, че тя също е загинала, но по-късно стана ясно, че е хоспитализирана в критично състояние.

Междувременно Джаред Ли Лофнър е изправен на съд и са му предявени обвинения по 49 пункта, които в случай на доказване може да го осъдят на смърт. Подсъдимият не признава вината си.