Семейството на боец от холандската съпротива, убит в нацистки концентрационен лагер, е получило от него прощално писмо със закъснение от повече от 70 години, пише „Гардиън".

Петер Вил е написал прощално писмо до съпругата си и шестимата си синове малко преди да бъде депортиран до концентрационен лагер от нацистите през 1944 година.

Но писмото не е получено до тази година, когато приятел на семейството е забелязал портфейл, принадлежал на Вил, докато онлайн е търсел из архивни документи съдбата на нацистки жертви.

Това откритие е довело до връщане на портфейла на семейството. В него не само е било писмото, но е имало и снимки, съобщиха от Международната служба по издирване в архивите.

„Изключително емоционално е за нас. Това е нещо, което никога не е било очаквано", каза единият от синовете му, Йоп Вил, който е бил само на 10 години, когато баща му е заловен.

Семейството не е очаквало да намери лични вещи на Петер, след като неговата библия, сватбен пръстен и писалка са им били върнати през 1949 година.

Установено е, че портфейлът погрешно е бил свързан с друго име.

Петер Вил е арестуван в Неймеген през декември 1943 година. Убит е в последните дни на войната.

Семейството не иска да разкрие информация за съдържанието на писмото.