Експертна комисия регистрира хора от уязвими групи в Община Видин след трагичния инцидент в ромския квартал, при който изгоряха три деца.

Работни екипи от представители на Община Видин и инспектората по образование, социални работници и полицейски служители обхождат видинския ромски квартал и комплексите в града за установяване на жители, и най-вече деца, които живеят в рискова среда.

По първоначални данни е констатирано, че има самонастанили се безработни хора с непроменен в личната карта постоянен адрес, които не получават социални помощи поради липса на регистрация в Бюрото по труда.

При проверките е установено, че поради липса на адресна регистрация и невъзможност за разкриване на партида за електромер някои социално слаби граждани "купуват" ток от съседни жилища, като за ползване на телевизор и осветление заплащат по 30-40 лв. месечно. Открити са над 30 деца на възраст между 14 и 18 години без лична карта и удостоверение за раждане, а родителите им са извън страната.

Комисията трябва да приключи проверките си до 12-и април и след анализ на резултатите Община Видин ще трябва да вземе мерки за решаване на проблемите на хората от уязвими групи.