Интерпол издаде така наречената международна „червена бележка" за издирване на Виктор Янукович, съобщават украински медии.

Така международната организация постави името на бившия президент на Украйна в списъка на издирваните почти година, след като Янукович избяга от страната заради случилото се на „Майдана".

Срещу Янукович са повдигнати обвинения в злоупотреба с държавно положение и присвояване на държавно имущество. Издирването е по молба на правосъдното министерство на Украйна.

Включването му в списъка на издирваните е облекчение за украинското правителство, което е критикувано, че не е събрало достатъчно доказателства, за да получи „червена бележка" от Интерпол и подкрепа от ЕС за санкции срещу бивши украински държавници.

Интерпол трябваше да сформира специална комисия за вземане на решение за молбата на украинското вътрешно министерство, главната прокуратура и службите за сигурност на Украйна.

В международния списък на издирваните от Интерпол ( червена бележка - искане за екстрадиция в Украйна): Виктор Янукович, Александър Янукович (син на бившия президент), Микола Азаров ( бивш премиер на Украйна), Раиса Богатирова ( бивш здравен министър), Юрий Колобов ( бивш финансов министър), ГБ Дзекон ( бивш ръководител на Ukrtelecom), написа в профила си във „Фейсбук" украинският вътрешен министър Арсений Аваков.

Обаче докато името на бившия държавен глава Виктор Янукович е качено на страницата на Интерпол, все още някои от посочените от Аваков имена не са на страницата на международната организация.

Говорител на Интерпол отказа да коментира дали е издадена „червена бележка" за бившия премиер на Украйна и други, но подчерта пред „Киев пост", че има само две причини да не са посочени в списъка на издирваните.

Когато издадем „червена бележка", или го правим публично, или се ограничаваме само до силите на реда. Или няма „червена бележка" за този човек, или страната е поискала „червената бележка" да не бъде огласявана, обяви говорителят.

Междувременно руски източници заявиха за Интерфакс, че малко вероятно е Москва да екстрадира Янукович. Той живее в Русия от свалянето му преди около година.