Въвеждане на електронен изплащателен картон, по който ще се извършва и отчита плащането на пенсии в пощенските станции, предвиждат одобрените от правителството промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

Кабинетът прие изменения в общо седем нормативни акта, свързани с промените в Кодекса за социално осигуряване, в сила от 1 януари 2015 г.

Така се създава възможност и ред за изплащане на пенсиите от друга пощенска станция, различна от тази по постоянен или настоящ адрес на пенсионера. Новият ред цели подобряване обслужването на пенсионерите, които не веднъж са се оплаквали от ограничението в наредбите.

Документите, издавани от общините (кметствата), необходими за преценка на пенсионни права, ако не са представени от заявителите, ще могат да се изискват служебно от длъжностното лице по пенсионното осигуряване в съответното териториално поделение на НОИ.
Изменят се и разпоредбите по отношение на условията за пенсиониране, които са в сила от 1 януари - спирането за една година на нарастването на възрастта за придобиване право на пенсия и повишаването на изискуемия осигурителен стаж с 4 месеца, както и запазването на условията за пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд за 2015 г.

С промяна в Наредбата за реда за съобщаване, регистриране, потвърждаване, обжалване и отчитане на професионалните болести отпада задължението на осигурителите в 3-дневен срок да изпращат в НОИ копия от първичните болнични листове за професионална болест. С измененията се включва и временната неработоспособност като условие за признаването на професионалния характер на заболявания извън Списъка на професионалните болести, когато същите са причинени основно и пряко от трудовата дейност.

Направените изменения в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване са свързани с увеличаването от 18 на 24 месеца на периода, от който се изчислява паричното обезщетение при бременност и раждане и при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст.

Освен това се гласуваха и промени в Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица, с които ще се намали административната тежест за гражданите. Отпада ограничението заявление за обезщетения за безработица да се подава в поделение на НОИ по постоянен или настоящ адрес.
Няма да се подава и отделна декларация за банкова сметка, по която да се изплаща обезщетението за безработица, като декларирането на банковата сметка ще става в самото заявление за отпускане на обезщетението, предвиждат още измененията.