Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви извънредно положение в града, съобщиха световните агенции. Причината е снежната буря, която се очаква днес в североизточната част на страната.

Местните власти призоваха жителите на Ню Йорк, ако е възможно, да избягват шофирането на личните си автомобили и да предпочетат обществения транспорт. Позволява се и отстраняването на всяко превозно средство на разноски на собственика, ако то блокира пътя или представлява пречка на почистването на снега.

Заради лошото време са отменени редица полети от и за Ню Йорк. Очаква се снежната покривка в града да достигне 35 сантиметра.

Кметът се ангажира с обещанието градът да не бъде блокиран от снега, както стана на места в края на декември, посочва bloomberg. Около Коледа снежната покривка в някои райони на Ню Йорк достигна 60 сантиметра. Това предизвика блокиране на движението по някои улици и гневната реакция на кмета. Той обвини снегопочистващите фирми в прекалено бавни действия по разчистването на снега.

Въпреки това Блумбърг посочи, че и сега борбата със снега ще е много тежка.

Лошото време стана причина и за отмяна на повече от 2000 полета в югоизточната част на САЩ. Най-голямото световно летище в Атланта практически не функционира заради голямото количество паднал сняг, което е рядкост за щата Джорджия.