КНСБ не приема предложението на бизнеса осигуровката за пенсия да се поделя поравно между работника и работодателя. Това заяви вицепрезидентът на синдиката Пламен Димитров.

Преговорите за пенсионната реформа, в които участват и работодателите ще продължат и утре.

Можем да водим преговори по всичките им искания с изключение на неподлежащото на коментар искане за изравняване на вноската за плащането работник - работодател 50-50 за Фонд „Пенсии", категоричен е Димитров, цитиран от БНР.

Очаквам разумът да бъде малко повече, защото никой не печели от това да не намерим разумния компромис. Ние направихме редица стъпки в тази посока, допълни още той.

Според Пламен Димитров бизнесът е приел вноската за пенсия да бъде увеличена с 2% от догодина, а осигурителният стаж да нараства плавно с по 4 месеца в периода 2015-2020 година. Тогава стажът за мъжете ще е 40 години а за жените - 37.

Според обсъждания план за реформа след 2025 година ще нараства и възрастта за пенсиониране и тя трябва да стане 63 години за жените и 65 години за мъжете.

Припомняме, по - рано работодателите поставиха пет условия, за да приемат увеличаване на осигурителните вноски с 2 процентни пункта.

Национално представителните работодателски организации разпространяват публично изявление, с което оповестяват условията си. Това изявление е по повод информацията за резултатите от проведената вчера среща на НСТС.

На първо място работодателите отричат да има решение за възстановяване на тяхното участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Припомняме, бизнесът напусна съвета заради несъгласието си с увеличаване на вноските.