За 17 области в страната е обявена трета - "оранжева", от общо четирите степени на опасност поради очакваните обилни валежи и гръмотевици, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Според информацията, която е получена в министерството от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, възможните количества валежи на места ще надхвърлят 50 л на кв. м за предстоящите 24 часа.

Тази степен на опасност означава, че са възможни щети върху стопански обекти, както и че съществува опасност за хората, посочиха от министерството.

Препоръката към всички, които предприемат пътуване или друга дейност, свързана с излизане на открито, да се информират за метеорологичната обстановка.

Над 15 къщи в пазарджишкия ромски квартал „Изток" са наводнени, вследствие на обилните дъждове тази нощ.

В Гражданската защита са получени и няколко десетки сигнала за наводнени избени помещения в града. Най-сериозно е положението в квартал „Ябълките". Заради запушени шахти, все още е затруднено оттичането на дъждовната вода по някои крайни улици на Пазарджик.
Дежурни екипи отстраняват скършени от снощната буря клони. Обстановката в града постепенно се нормализира.

В района на отсечката Симитли-Предел и на първокласния път Е-79 има свличане на скални маси след снощния дъжд, съобщиха от Областното пътно управление в Благоевград.
Стесненията са сигнализирани и там движението временно се осъществява само в едната лента.

От сутринта екипи на пътноподдържащите фирми са започнали разчистване и до обед движението ще бъде нормализирано навсякъде. В планинските райони на Благоевградска област пътищата са мокри и хлъзгави.

От Гражданска защита съобщават, че токът в област Смолян навсякъде е възстановен. Тази сутрин 10 селища от общините Девин и Борино бяха останали без ток.

Обстановката в страната вследствие на обилните валежи в някои райони към момента е спокойна, уверяват още Гражданска защита.

Най-големи количества дъжд през изминалата нощ са паднали на територията на областите Благоевград, Пазарджик и Стара Загора. Екипи на Гражданска защита са оказали съдействие по постъпилите сигнали от тези райони за наводнени приземни етажи и паднали дървета.